Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.04. 09:33

Postaládánkból: Kevesebb energia - élhetőbb Miskolc

<p>Miskolcon 32.000 lakás, számtalan intézmény- és cég veszi igénybe a távfűtést. Ez közel százezer embert érint, ami a város 174.500 fő lakosának több mint a fele.</p>

Napjaink egyik kulcsfontosságú kérdése az energiafelhasználás csökkentése. Ennek egyik oka a hagyományos energiafajták (földgáz, kőolaj, szén) készleteinek nagymértékű csökkenése, a másik ok pedig a légszennyezés okozta problémák mérséklése. Ezen okok indokolják a megújuló energiaforrások (nap-, szél-, geotermikus energia) minél nagyobb arányú felhasználását. Hazánk számára irányadó, hogy az EU-ban a távfűtő rendszerek energiafelhasználása egy négyzetméterre számítva csak fele a hazai lakásokénak.

Miskolcon 32.000 lakás, számtalan intézmény- és cég veszi igénybe a távfűtést. Ez közel százezer embert érint, ami a város 174.500 fő lakosának több mint a fele. Ezért célszerű áttekinteni, hogy milyen tényezők, megoldások befolyásol(hat)ják a távfűtési díj alakulását.

Elsődlegesen meghatározó a földgáz világpiaci árának alakulása, ami hosszabb távon folyamatos emelkedést mutat.
A távhőszolgáltatás rendszerét három lényeges elemre lehet felbontani.
Az első elem: a szükséges hőt a MIHŐ Kft. közreműködésével biztosító Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. helyi cége, a Miskolci Fűtőerőmű Kft. földgáztüzelésű, energiatakarékos, kombinált ciklusú (hőt és elektromos áramot biztosító) erőműve, amelyet 2007 évvégén adtak át. Az erőmű az MVM és a MIHŐ Kft. közös beruházásaként valósult meg. Az erőművet a miskolci önkormányzat meg kívánja vásárolni, élve elővásárlási jogával, hiszen így saját hatáskörben tudná maradéktalanul érvényesíteni a város önkormányzatának elképzeléseit, a távhődíj szűk határokon belüli szabályozását a város lakóinak érdekében. A mozgásteret az korlátozza, hogy a háttérben nincs tényleges energiacsökkenés.

A második lényeges kérdés, hogy az erőművet és a lakóépületeket összekötő több tíz kilométer hosszú és 25-30 éves távvezetéknek milyen a műszaki állapota? Az elavult hálózat ugyanis jelentős energiaveszteséget okoz, és a műszaki állapot romlásával párhuzamosan ez a veszteség csak tovább fog nőni. Így ennek, és a földgáz világpiaci árának emelkedésének köszönhetően a távhődíj hatványozottan tovább fog emelkedni, amit természetesen a miskolci polgárok fognak megfizetni. A problémát csak növeli, hogy a csőtörések következményeként a város egy - egy részén hosszabb - rövidebb időre kiesik a távhőszolgáltatás. Az előbbiek által okozott éves veszteség milliós nagyságrendű. A távfűtővezeték korszerűsítése tehát a város lakóinak az érdekét szolgálná, hiszen az ténylegesen csökkentené az energiaveszteséget és így a távhődíjat is. Ezen súlyponti kérdés megoldásához EU-s, vagy más pályázat elnyerésével biztosított volna a szükséges összeg!
Egy műszaki gyakorlattal rendelkező mezei állampolgár számára nem igazán érthető, hogy az elmúlt években a város vezetése miért nem foglalkozott ezen probléma megoldásával?? Miért nem kezdődött meg legalább a vezetékek szakaszos cseréje?
További kérdés, hogy az illetékesek egyáltalán érzékelik-e a probléma fontosságát, aktualitását?

Az energiafelhasználás hatékony csökkentésének harmadik, további lehetősége az épület szigetelése, a nyílászárók cseréje és a hozzátartozó lakások fűtési rendszerének korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele. Ha ez az átkötő –szakaszos, költségosztós fűtéskorszerűsítéssel történik az energiamegtakarítás számszerűen minimum 30-35 %-os lesz. Ez a leghatékonyabb megoldás, de egyben a legköltségesebb is.
Ha csak fűtéskorszerűsítés történik, - nincs szigetelés, nincs nyílászáró csere - úgy lehetőség van a MIHŐ Kft. által kiírt pályázat keretén belül elvégeztetni a fűtési rendszer átalakítását. Ebben az esetben a tapasztalati adatok alapján az energia megtakarítás csak 10-15%-os, de a korszerűsítési költségek is jóval kisebbek.

Az energiamegtakarítás lehetőségét biztosítja továbbá a megújuló energiaforrások felhasználása is. Erre példa a Szentgyörgy u. 1 sz. alatti társasház, ahol sor került a napkollektoros megoldás kivitelezésére a panelprogram keretében.
Tanulságos megemlíteni, hogy az elmúlt években a távfűtéses épületekben, lakásokban megvalósult panelprogram többségében a fűtési rendszer korszerűsítése elmaradt. Ennek az lett a következménye, hogy a lakásokban olyan meleg volt, hogy az ablakot állandóan nyitva kellett tartani, vagyis fűtötték a természetet és változatlanul fizették a magas fűtési számlát. Az energia felhasználást csökkentő program így átalakult, sarkosan fogalmazva, városszépítő beruházássá, mivel változatosabbá, színesebbé vált a városkép. Természetesen az elmaradt fűtéskorszerűsítés pályázat igénybevételével utólag is megoldható.

Az előzőekből egyértelműen következik, hogy a jövőben meg kell követelni, hogy a panelprogram keretén belül megvalósuljon a fűtéskorszerűsítés is, – az elmúlt hetekben az újságban megjelent hírek ezt megerősítik -, hiszen csak így lehet hatékonyan csökkenteni az energiafelhasználást. Természetesen ésszerű támogatni és igénybe venni a MIHŐ Kft. által kiírt pályázatokat is, és a megújuló energiaforrások felhasználását szolgáló megoldások kivitelezését is.
Az előbbieket indokolja a világpiaci energiaárak folyamatos emelkedése. 2008. április 1- től 5,8 százalékkal nőnek a hazai lakossági gázárak. Az előrejelzések szerint a 2008-as évben a földgáz áremelkedése elérheti a 30 %-ot is. Így az energiával való takarékosság országos-, helyi-, és egyéni érdek, vagyis mindannyiunk érdeke!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!