Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.02. 21:42

Pró és kontra a barcikai kórház működtetéséről

<p>Kazincbarcika - Jól sikerült és rendkívül kulturált fórumot tartottak péntek este a Kazincbarcikai Városi Televízióban a helyi kórház sorsáról. Nagy a csatazaj a május 18-i népszavazás előtt két héttel az észak-borsodi városban.</p>

A vitafelek - Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és dr. Minár Gyula, a Fidesz barcikai frakcióvezetője - gondoskodtak arról, hogy kifejezetten szakmai mederben, indulatok és politikai felhangok nélkül történjen az ügyet remélhetőleg előrevivő diskurzus. A saját álláspontjukról természetesen nem győzték meg egymást, de a Molnár Péter műsorvezető kérdéseire adott válaszaikban a legcélravezetőbb megoldást keresték.

Szó esett arról hogyan került a jelenlegi sanyarú helyzetébe a Kazincbarcikai Városi Kórház, amely 105 ezer ember ellátásáért felelős. Részletesen kifejtették a vitapartnerek mit jelentene, ha az igenek győznének a helyi népszavazáson, de azt sem rejtették véka alá, mi lenne a következménye a nemek többségének avagy az esetleges eredménytelenségnek. Abban teljes volt az egyetértés, hogy a kórház egészségügyi szolgáltatásának színvonalát javítani kell további másfél milliárd forintos fejlesztéssel, mert enélkül nem lesz versenyképes a barcikai kórház, hiszen most is csak 85 százalékos kihasználtságú. A gyógyírt azonban teljesen eltérő módon látja a polgármester és a Fidesz helyi frakcióvezetője. Szitka Péter nem hallgatta el azt sem el, hogy az önkormányzat képviselő-testülete megfelelő garanciákat épített be a pályázatba. Konkrétan ismertette, hogy mit vállal a három pályázó a foglalkoztatásban, illetve a szolgáltatásokban. Fő kritérium, hogy a kórház struktúrája 20 évig nem változhat és vállalniuk kell a pályázóknak a szükséges fejlesztést és a felhalmozott adósságállomány rendezését.

Szerkesztőségünk kérdésére arról is elmondták véleményüket, hogy szerintük az ózdi kórház esetében az ottani befektetői tárgyalások miatt miért nincs a barcikaihoz hasonló "üzemzaj". Ebben ugyan nem jutottak konszenzusra, ám a józan hangvétel akár biztató is lehet a jövőre nézve.

B. Gy.






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!