Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.31. 21:34

Spanyol nyelvlecke a drogügy-tárgyaláson

<p>Miskolc - A kábítószer-bűncselekménnyel vádolt tizenegy személy perében az ezen a héten tartott tárgyalási napokon egyfjata alkalmi spanyol nyelvlecke zajlik, ugyanis a vádlottak között spanyolul is folyt a lehallgatott beszéd.</p>

A kábítószer-bűncselekménnyel vádolt tizenegy személy perében az ezen a héten tartott tárgyalási napokon egyfajta alkalmi spanyol nyelvlecke zajlik, ugyanis az első és másodrendű vádlott között spanyolul folyt lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült jegyzőkönyvek százait kell ismertetni a bíróság előtt.

A tavaly októberben megkezdődött per több ezer oldalas dokumentumban foglalt története lényegében arról szól, hogy az évezredforduló utáni öt esztendőben Dél-Amerikára és Európára kiterjedő drogcsempész és -kereskedő bűnszervezetet irányított a letartóztatásban lévő huszonéves asszony, a nigériai illetőségű élettársa bevonásával. Futárokat szerveztek be újságban megjelentetett álhirdetésekkel, akik szállítmányonként 3-4 ezer euróért Spanyolországba, Angliába és Hollandiába csempészték be a tengerentúlról a kokaint. Van olyan vádlott, akinek fél kilogramm, de akad olyan is, akinek 25 kilogramm kokain csempészését olvassák a fejére. Az anyagot preparált cipőben, kapszulában lenyelve, magyarul a gyomorban hoztak át Dél-Amerikából Európába. Az ügy legidősebb szereplője, egy nyolcvanesztendős asszony a ruházata alatt hátára erősítve szállította a drogot. A kábítószer-bűncselekménnyel vádolt tizenegy személy közül tízet akár életfogytiglanra is ítélhetnek bűnösségük megállapítása esetén.

A korábban bilincsben hozott vádlottak közül kettő már kijöhetett a börtönből, mert több mint három esztendeje voltak már előzetes letartóztatásban. Ugyanakkor házi őrizetbe kerültek. A mögöttünk lévő hétre tervezet tárgyalási sorozaton monoton magnóhallgatás és tolmácsolás folyik. Az első- és másodrendű vádlott ugyanis az általuk elsajátított szinten ezen a nyelven kommunikáltak telefonon. A titkosszolgálati módszerrel lehallgatott beszélgetések anyagát a perben bizonyítékként használják fel. Amíg nem volt spanyol tolmács a tárgyalóteremben, a vádlottak vitatták a fordítás helyességét. Ők nem ezt értették mondandójuk alatt, amit lefordítottak a jegyzőkönyvben - hangoztatták. Ezért hivatalos tolmácsot rendelt ki a bíróság, aki jelen van a végtelennek tűnő lehallgatási szövegek meghallgatásakor és a több mint ezer oldalnyi fordítás felolvasásakor. Most már jellemzően nincs ellenvetése a vádlottaknak a fordítása tartalmát illetően. Az igazsághoz tartozik azonban sem a nigériai férfi, sem a magyar nő spanyol nyelvhasználata nem nevezhető irodalminak. A B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Sebe Mária vezette bírói tanácsa egy darabig kénytelen lesz a lehallgatási anyagok ismertetésével és az arra tett észrevételekkel foglalkozni. A bizonyítási eljárás során ez nem mellőzhető.

Előzmények:
A nemzetközi drogcsempész szervezet egyik kulcsszereplője egy nigériai férfi, aki hasonló bűncselekmény miatt Spanyolországban már letöltötte büntetését, majd azt követően adták ki a magyar hatóságoknak. Felesége az a huszonéves magyar nő, akit a szervezet vezetőjeként neveznek meg a hatóságok. Az asszony a nyílt nyomozás megkezdése után hosszabb ideig bujkált külföldön, majd önként érkezett haza azzal, hogy neki nincs köze a drogcsempészethez. De megnevezi azokat, akiről az ügy szól. Csalódnia kellett azonban, mert az első kihallgatása után a bíróság letartóztatta, és azóta öt vádlott-társával együtt börtönben van. A vádlottak ártatlanságukat igyekeztek alátámasztani a kihallgatások során. A tárgyi bizonyítékok és a sok ezer oldalas telefonlehallgatási jegyzőkönyvben rögzített adatok azonban ellenük szólnak. Összességében félmilliárd forint értékű drogüzletről beszél a vádhatóság.

Van aki még Equadorban raboskodik
Szorosan az esethez tartozik, de ebben a büntetőeljárásban gyanúsítottként nem szerepel az az öt személy, köztük miskolci fiatalemberek is, akik jelenleg venezuelai, angliai és ecuadori börtönökben raboskodnak, és ott folyik büntető eljárás ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!