Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.11. 13:30

Aggteleki vigasság a nyitott parasztudvaron

<p>Aggtelek - Minden adott volt ahhoz, hogy a Koltay-házaspár aggteleki nyitott parasztudvarán július 5-én tartalmasan szórakozzanak gyerekek és felnőttek egyaránt. Szekeres Adrien is az aggteleki csűrszínpad vendége volt.</p>

Délelőtt egész családjával együtt ismerkedett az aggteleki emberekkel, néphagyományokkal és ételekkel. Az időjárás is kegyeibe fogadta a házigazdákat, hiszen szerteágazó rendezvényeik ragyogó napsütésben váltották egymást. A szép számú érdeklődő sereg egész nap hódolhatott a máshol már feledésbe ment gasztronómiai ínyencségeknek. A trizsi asszonyok, Czakó Józsefné, Dusza Ferencné és Sütő Tiborné, azaz Éva, Ilona és Piroska pillanatnyi szusszanás nélkül készítették a tradícionális gömöri sparhelten a finom krumplilángosokat. Volt is keletjük, hiszen háromnegyed egyig több mint 300 darab fogyott el.

"Szívbarát" táplálkozás

Új gondolatként elindította a Koltay-házaspár a "szívbarát" táplálkozást támogatva a gombából készített ételeket. A gombák ugyanis a szívbetegek diétájában előkelő helyet foglalnak el. Egy "szívbarát" recepttel is szolgált Bokros Lajosné, Katika, akit legfőbb segítője, Kovácsné Zsuzsa nemes egyszerűséggel csak "Miniszternének" szólított. Ebédre az egyik ajánlat a káposztás gomba volt, a másik a vargányás tárkonyos gombaleves. Utóbbit elmondása szerint korábban nem ismerte a "Miniszterné", csak száraz gombából csinált savanyú krumplis levest. Koltay Gábor kedveltette meg vele a tárkonyos változatot, amelyet a következőképpen készítenek el: - Olajba hagymát teszünk, dinszteljük, kockára vágott krumplival felpuhára pároljuk - kezdi el mesélni tudományát Katika. Felöntjük az előre langyos vízben áztatott vargányát, majd elkészítjük a tejes, tejfölös, tárkonyos habarást. Ízesítésül természetesen nem hagyjuk ki a babérlevelet és az őrölt borsot sem. Ezt követően a megfőtt levesre öntjük, felforraljuk és utána levesszük a tűzről vagy kioltjuk a tüzet.

Közben megérkezik Éles Miklós polgármester két unokájával, a 3 éves Mártonnal és a 9 éves Dániellel. Megkérdezi az asszonyoktól, hogy haladnak, mire azt felelik: kóstolja meg polgármester úr! Ez elismerő szavak kíséretében meg is történik, majd az unokákkal felkeresi a játékországot, ahol Koltay Gábor vezényletével peregnek az események. Nem az a célunk, hogy mindenkit elkápráztassunk, csak az, hogy hangulatosan teljen a nap. Már szólítja is a gyerek művésznőket: a hatodikos Várfalvi Mercédeszt és osztálytársát, Szegő Evelint, valamint Horkay Hajnalkát, hogy vegyék birtokba a színpadot. Egy dal erejéig Szekeres Adrien is beszállt. A nóta végeztével a lányok kukoricacsutkából varázsoltak gömöri kutat, a picinyek pedig a kreatív műhelyben, a kaktusz mögött szorgoskodtak. Aki megéhezett, az felkereste a nonstop ügyeletet tartó gasztronómiai varázslókat, vagy a bejáratnál Mercédesz anyukáját, Erzsébet asszonyt, aki ízletes csipke- és kökénylekvárrral kínálta meg az őt felkeresőket. A látogatók szomjúságukat kakukkfű teával is enyhíthették.

Hódolat a kultúrának
A kultúrának hódolván Borbély László művészettörténész Szemán Adrienn felsőtelekesi tanárnő Tökéletes pillanatok című fotókiállítását ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az Istállógalériában.
A természetben való barangolás után átadták Szekeres Adriennek a narancsos túrós meglepetéstortát, amelyet a felsőkelecsényi Kovácsné Kovács Judit készített a művésznőnek.
Adrien este felejthetetlen élményben részesítette híveit a Baradla-barlang hangversenytermében: egyórás koncertjének akkordjai még most is bennünk rezegnek...

B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

  • Elkezdődött a Kaláka Fesztivál Miskolcon
    Csütörtökön a városházi ingyenes koncerttel elkezdődött az idei XXIX. Kaláka Fesztivál.
  • Ezres medveinvázió Tokajban
    Bahor Lenkeplüssmaci gyűjteményéből nyílik kiállítás a tokaji Tourinform Tokaj galériájában július 12-én 14 órakor Nemzetek mackói néven. A kiállítás ideje alatt minden szombaton családi programok is lesznek.
  • V. Halmaji Napok és Testvértelepülések Találkozója
    Július 10-13-án rendezik meg az V. Halmaji Napok és Testvértelepülések Találkozóját. A rendezvénysorozatot csütörtök délután öt órakor nyitja meg dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke.
  • A XI. Aggteleki Falunapok programja
    A Gömör -Tornai Fesztivál keretében rendezik meg a XI. Aggteleki Falunapokat július 18 – 19. között. A szervezők ezúttal is nagyszabású programsorozatot állítottak össze, amelyek többsége az önkormányzat rendezésében jött létre.
  • Fesztivál – határok nélkül
    Nyolcadszor rendeznek fesztivált a Gömör-Tornai karszt magyar és szlovák oldalán.
  • Gömör-Tornai Fesztiválos játékunk
    A Gömör-Tornai Fesztiválhoz kapcsolódóan játékot is indítunk, amelyben a fesztiválhoz és a programok helyszíneihez kapcsolódóan értékes nyereményeket sorsolunk ki a helyes megfejtést beküldők között. Többek között belépőket nyerhetnek a különböző programokra, vacsorameghívást és csodálatos könyveket sorsolunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!