Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.11. 16:05

Sertéspestis: nincs ok az aggodalomra

<p>Miskolc - Korábban már megírtuk, hogy a szlovákiai sertéspestis miatt intézkedéseket hozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság.</p>

Dr. Gönczi Károlyigazgató-főállatorvos elmondta: Szlovákiában, a határ mentén élő vaddisznó állományokban jelentkezett sertéspestis miatt a megfigyelési zónát az Európai Unió illetékes szakbizottsága kibővítette. Ez azt jelenti, hogy a Heves-nódrági megyehatár, a szlovák-magyar államhatár, az M30-as, az M3-as és a 26-os főút által határolt területekre terjesztették ki a zónát. Ebben az igazgatóságnak szigorúbb ellenőrzéseket kell tartania, mint az ország egyéb részein.

Eddig csaknem ötszáz vizsgálatot végeztek és valamennyi negatív lett, így sertéspestisről véletlenül sem beszélhetünk. Ha valaki elhullt vaddisznót talál, vagy a vadász betegnek látja és kilövi, minden esetben meg kell vizsgálni állatorvossal, aki laboratóriumi és kórbonctani vizsgálatot is végeztet.

A betegség házisertésekben is előfordulhat, ezért ha a zónán belül nagyüzemben, vagy háztájiban megbetegedéseket észlel valaki, azonnal jelentenie kell az ellátó állatorvosnak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Klasszikus sertéspestises terület vagyunk
    Klasszikus sertéspesissel fertőzött területté nyilvánította a hatóság Miskolcot és a megye több részét. A házisertés is veszélyeztetett. Meg persze az ember. Mi a teendő?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!