Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.21. 07:09

Ésszel és csak biztonságos helyen hűsöljünk!

<p>Miskolc - Ahol nem tilos, ott sem mindig szabad fürdeni a szabad vizekben!</p>

Az idei strandszezonban eddig egyetlen vízbe fulladásos baleset történt, az sem igazi „strandbaleset” volt; egy 61 éves prügyi férfi lelte halálát a közelmúltban a csobaji Kifli tóban, amikor horgászás során egy halat akart behúzni a csónakjába, ám rosszul lett és a vízbe esett.

A legtöbb vízbe fulladás ilyenkor, nyáron, nem így történik – sokkal inkább a nyílt vizekben figyelmetlenül, szabálytalanul fürdőzőket fenyegeti ez a veszély. A szabad vizekben való strandolást a törtvény jól szabályozza, mondta Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa. Ennek értelmében a kijelölt fürdőhelyeken a kijelölő felelőssége, hogy gondoskodjon a szükséges infrastrukturális és személyi feltételek meglétéről, így arról is, hogy a fürdőhelyen legyen életmentésben jártas „úszómester”, aki képes elsősegélyt nyújtani, hogy legyen megfelelő számú és állapotú illemhely, de a vízminőség mérése is a fürdőhelyet kijelölő feladata. A megyében – vélhetően éppen azért, mert a fenti feltételek teljesítését senki sem akarja felvállalni – ilyen kijelölt szabad strandról nincs tudomásunk.

Dobi Tamás elmondta még: azokban a vizekben, ahol azt tábla vagy az ide vonatkozó szabályok nem tiltják, saját felelősségére bárki fürdőzhet, tilos azonban aktív bányatavakban, vízlépcsők, vízkivételi helyek, hidak közelében, illetve az egészségre ártalmas vizekben fürdeni, de a szabályok az ittas állapotban való, az éjszaka és rossz látási körülmények közötti fürdést is taxatíve tiltják. Dobi Tamás felhívta még arra is a figyelmet, hogy hat évnél fiatalabb gyerek felügyelet nélkül akkor sem fürdőzhet szabad vizekben, ha tud úszni – ilyen esetben a kiskorú veszélyeztetésének vétsége is felmerül –, valamint a 14 év alatti személyek felügyelet nélkül nem használhatnak vízibiciklit.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!