Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.29. 16:32

Szarvasból pörkölt, szamócából desszert

Kács - Profi vadfeldolgozó csapatot találtunk a kácsi vadételfőző versenyen.

Kács - Profi vadfeldolgozó csapatot találtunk a kácsi vadételfőző versenyen.A legkülönlegesebb csapatot kerestük az elmúlt hét végén a Kácson megrendezett vadételfőző versenyen, és hamarosan meg is találtuk. Erdélyből, a Hargita lábánál fekvő Ivó faluból érkezett az öttagú egység, akik kora délutánra már elkészítették versenyfeladatukat, és a jól megérdemelt pihenés örömének adták át magukat.

Saját vadaspark

Hamarosan kiderül, nem akárkikkel van dolgunk. A székelyföldi csapat ugyanis otthon, a hétköznapokban is vadfeldolgozással foglalkozik. Ennek bizonyítékaként rögtön elénk teszik a mindenféle jóval megrakott hidegtálukat. Keresztes Imre, a csapat egyik tagja kínálgat bennünket, és közben sorolja, mit érdemes megkóstolnunk a gazdag kínálatból: vaddisznóbélszín paprikásan pácolva, mangalica nyakas karaj száraz páccal és borókabogyóval, vaddisznó- és szarvaskolbász.

Aztán megtudjuk, a cégnek, ahol dolgoznak, saját vadasparkja és mangalicahizlaldája van, de az egyedi termékek készítéséhez vadásztársaságoktól is vásárolnak vadhúst. Saját bemutatótermeikben ismertetik meg az emberekkel termékeiket, főleg Erdélyben, de a különleges készítményekből a fővárosba, Bukarestbe is jut. Az emberek már ismerik, és szívesen vásárolják az egyedi biokészítményeket.

Megnyerték

Kiderül, miként került a kácsi versenyre a messziről jött csapat. Szentgyörgyön nemrég kolbásztöltő versenyen jártak, amit megnyertek, a jutalom pedig az volt, hogy részt vehettek a kácsi vadételfőző versenyen. Keresztes Imre elárulja azt is, mivel neveztek a mostani viadalra: előétel az imént bemutatott hidegtál volt, ezt követte a tárkonyos őzraguleves, majd a vaddisznó- és őzpörkölt nokedlivel, rókagombával és vörös áfonyával, végül a desszert: erdeiszamóca-hab. A versenykiírás szerint ugyanis szabad tűzön kellett készíteni levest, főételt és desszertet, vadhús, erdei gyümölcs, valamint gomba felhasználásával.

Imre otthon is szeret főzni, természetesen gyakran kertül a család asztalára vadhús. A kedvencek közé tartozik a szarvaspörkölt csilis vörösbabbal vagy a csülökpörkölt fokhagymásan.

Közben megérkezik az otthoni cég ügyvezető igazgatója, Bencze Gábor. Ő még annyit tesz hozzá, hogy termékeikben semmiféle adalékanyag vagy mesterséges anyag nincs, mind Prémium vagy Prémium Plusz készítmények. Magyarországra azonban egyelőre nem szállíthatnak mangalica- vagy vaddisznókolbászt, mert a törvények szerint Romániából nem lehet behozni disznóhúst egy korábbi sertéspestisjárvány miatt.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!