Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.21. 16:22

Tűzönjárással zár a Fényünnep Diósgyőrben

<p>Miskolc, Diósgyőr - Szombattól ad otthont Diósgyőr a VII. Magyar Fényünnepnek, amely kedd késő este tűzönjárással "zárja kapuit".</p>

Az úgynevezett Hunnia jurta falu - amely maga a "tábor" - belső ellipszise 24 jurtából szerveződik, melyek mögött sorakoznak a nemzetségekhez tartozó sátrak. - tudtuk meg a szervezőktől. A jurták bejáratai a körbezárt tér gyújtópontja felé néznek, ahol a napoltár és a megszentelt tűz helyezkedik el. Mindegyik sátor bejárata előtt a családi tűzhely világít. A jurtákban és a jurták előtt a „nemzetségek” élik mindennapi életüket, bemutatkoznak. Ruháik az alkalomhoz illőek.

A Fényünnep keddi zárónapján a szert Petraskó Tamás vezeti és a nap folyamán az érdeklődők számtalan eseményt láthattak, hallhattak: fogadalomtétel, tűzszertartás, elemek köszöntése csakúgy nem mindennapi pillanatokat hozott, mint a Szilaj dobosok és Fényhozók "műsora".

A vacsora után lesz Boldogasszony tánc, lovas fényvivők bevonulása, és nemzetségfők meggyújtják a nemzetségek őrtüzeit. Este 10-től közös meditációt tartanak a résztvevők, míg 23 órától kerül sor a tűzonjárásra a keddi záró napon.


Sárospatak - „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel .” - Robert Capa.


Mezőkövesd - Több hangversenyt szervez júniusban Mezőkövesd zeneiskolája. Nemrégiben Molnár Mónika zongoraművész előadását élvezhették a zenekedvelők.


Miskolc - Az Országos Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a szenvedélybetegségekkel foglalkozó civil szervezetekkel együtt szakmai napot tart 2011. június 24-én délelőtt 10 órától a Városháza Ovális tárgyalójában.


Miskolc, Balatonfürdő - Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által üzemeltetett Balatonmáriafürdői Gyermektáborba a hivatal első alkalommal szervez az általános iskolai táboroztatáson túl nemzetközi gyermektábort.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!