Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.29. 11:33

Az MVK álláspontja a jegyellenőrök visszatartási jogának ombudsmani vizsgálatával kapcsolatban

Miskolc - Az Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-t június végén kereste meg Szabó Máté, az ombudsman azzal, hogy az ellenőrök nem korlátozhatják az utasok, bliccelők személyi szabadságát, így nem tarthatják vissza a bliccelőket a helyszínen a rendőrök kiérkezéséig.

Miskolc - Az Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-t június végén kereste meg Szabó Máté, az ombudsman azzal, hogy az ellenőrök nem korlátozhatják az utasok, bliccelők személyi szabadságát, így nem tarthatják vissza a bliccelőket a helyszínen a rendőrök kiérkezéséig.Az ombudsmani jelentésnek megfelelően felfüggesztettük az ellenőrzések során, szükség esetén alkalmazott visszatartási gyakorlatot, valamint az erre vonatkozó részt az utazási feltételekből töröljük.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy az önkormányzattal kötött Közszolgáltatási Szerződés alapján a szolgáltatás fenntartás költségeinek jelentős részét az önkormányzat által fizetett közszolgáltatói ellentételezés, valamint az állam által nyújtandó normatív és fogyasztói árkiegészítésből rendelkezésre álló bevételek fedezik. A fennmaradó részt az utasok által a szolgáltatásért fizetett bevételek jelentik. Abban az esetben, ha társaság nem törekszik az utasoktól származó díj beszedésére, az államra és az önkormányzatra a működés fenntartásának biztosítása céljából még nagyobb anyagi terheket ró. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a jogegyenlőséget azoknak az utasainknak is biztosítani kell, akik fizetnek a szolgáltatásért. Ha növekszik a bliccelők száma a szolgáltatás díja is tovább növekedhet és ennek egy része a fizető utasainkat terheli.

Társaságunk elsősorban azon lehetőségeket keresi, amelyek az utasokat a közösségi közlekedés árának megfizetésére ösztönzi. Több olyan marketing akciót is bonyolítottunk az elmúlt időszakban, amelynek során a jogosulatlanul ingyen utazó utasaink figyelmét felhívtuk a díj megfizetésére, illetve akik érvényes jeggyel vagy bérlettel utaztak csokoládét kaptak ajándékba. Azt azonban el kell fogadni, hogy vannak olyan utasok, akikre nem hatnak a fenti akciók, ezért továbbra is keresni fogjuk annak lehetőségét, hogy jogszabályi szinten szabályozásra kerüljön, hogy az ellenőrök visszatartási jogot kapjanak, vagy pedig a bliccelést minősítsék bűncselekménnyé.

Társaságunk álláspontja szerint a bliccelő utasok alapjogának korlátozása – visszatartási jog – más alapjog, illetve alkotmányos elv védelme, érvényesülése – a fizető utasok védelme – céljából történik.

Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!