Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.28. 12:39

„Kevesebb bérért többet fogunk dolgozni”

Miskolc - A Munka törvénykönyvének tervezete elfogadhatatlan az MSZP és az MSZOSZ számára.

Miskolc - A Munka törvénykönyvének tervezete elfogadhatatlan az MSZP és az MSZOSZ számára.

A Munka törvénykönyvének új tervezete 95 százalékban hátrányosan érinti a munkavállalókat - jelentette ki Rohonka Sándor, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) megyei vezetője, a csütörtökön az MSZP Politikai Centrumában tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette: többek között változnak a munkavállalót megillető szabadságokra vonatkozó szabályok, a próbaidő hossza, a védett korra, a rendkívüli felmondásra, a műszakpótlékra, a túlórára, a munkaközi szünetre, a végkielégítésekre, a munkavállaló kártérítési felelősségére, a minimálbér megállapítására, valamint a szakszervezetekre és a szakszervezeti tisztségviselőkre vonatkozó törvények. Mint fogalmazott, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezetből azt a következtetést lehet levonni, hogy a jövőben a munkavállalók kevesebb bérért, kiszolgáltatottabb helyzetben, többet fognak dolgozni. A javaslatot ugyan társadalmi vitára bocsátották, de az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy nem sok esély van a tervek megváltoztatására, tette hozzá az érdekvédő.

Elfogadhatatlan

Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, egyben az MSZP megyei elnöke azzal egészítette ki: a tervezet tulajdonképpen a munkaadóknak ad jogosítványokat, de a kormány eddigi intézkedéseivel a munkavállalókat és a munkaadókat is becsapta. Hangsúlyozta: az MSZP számára elfogadhatatlanok a kormány elképzelései, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tervezett módosítások közül minél kevesebbet fogadjon el a parlament.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!