Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.26. 15:00

Tengeritolvajok őrizetben

Onga - Egyaránt gyorsított eljárásban vonhatja kedden felelősségre a bíróság azokat a tolvajokat, akiket hétfőn kukoricalopás közben értek tetten a Miskolci, valamint az Encsi Rendőrkapitányság járőrei.

Onga - Egyaránt gyorsított eljárásban vonhatja kedden felelősségre a bíróság azokat a tolvajokat, akiket hétfőn kukoricalopás közben értek tetten a Miskolci, valamint az Encsi Rendőrkapitányság járőrei.

Július 25-én délután a Miskolci Rendőrkapitányság Felsőzsolcai Rendőrőrsének körzeti megbízottja Onga határában észlelte, hogy három személy - kezükben egy-egy nagyobb szatyorral - a település irányába közeledik. Mint az intézkedés alkalmával kiderült: az ellenőrzés alá vont 19-26 év közötti férfiak egy környékbeli kukoricást megdézsmálva tartottak épp hazafelé.

Ugyancsak hétfőn késő délután egy hasonló ügyben intézkedtek az Encsi Rendőrkapitányság járőrei is. Egy novajidrányi lakos bejelentése alapján még a sértett kukoricásában sikerült elfogniuk a kiérkező járőröknek négy helybéli férfit, akik kéretlenül szüretelték a tengerit.

A kukoricatolvajokat a rendőrök mindkét ügyben gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából szabálysértési őrizetbe vették.

Információs háttér

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi LXXXVI. törvény szigorító rendelkezései értelmében 2010. augusztus 19-től a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak - elzárással is sújthatóak. A rendőrség többek között ezen ügyekben is a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében úgynevezett „bírósági eljárást előkészítő eljárást” folytat le. Ennek során – tettenérés esetén - az elkövetőt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti. A törvényi szigorításon túlmenően a kistelepüléseken élők szubjektív biztonságérzetének javítására, a termény és falopások megelőzése és megakadályozása érdekében Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az elmúlt időszakban számos helyi együttműködés született, továbbá több közös járőrszolgálat indult útra főként rendőrök, erdészek, mezőőrök és polgárőrök részvételével.

Az érintett rendőrkapitányságok tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!