Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.06. 15:37

Kiskertészkedő: Nyáron szabadban tartsuk a leandert!

Miskolc - A szép virágú európai leander igazi ékessége lehet virágoskertünknek.

Miskolc - A szép virágú európai leander igazi ékessége lehet virágoskertünknek. Az európai leander (nerium oleander) a meténgfélék családjába tartozó, 150- 180 centiméter magasságot elérő, fás növény. A levelek hosszúkásak, keskenyek, bőrszerűek. Levelei zöld színűek, világosabb zöld fonákukon hangsúlyos központi erezet található. Sok színben létezik Az európai leander virágai egyszerűek vagy teltek, a hajtásvégeken jelennek meg. Bogernyőben nyílnak, a mi éghajlatunkon nyáron. Számos színváltozata létezik: piros, rózsaszín, narancssárga, sárga és fehér. Az európai leandert nyáron kitehetjük a szabadba, télen viszont tartsuk cserépben, fűtetlen helyen vagy a verandán.

Ha a gyökerek már kitöltötték a cserepet, akkor tavasszal ültessük át a növényt laza földbe. A leander a fényt és a napsütést kedveli, nyáron 18-22 fokos hőmérséklettel, és télen sem csökkenhet 5-6 fok alá. A virágzás után vágjuk vissza az elnyílt virágokat. Nyáron gyakran, télen ritkábban kell öntözni. Áprilistól szeptemberig kéthetente egyszer tápoldatozzuk. Tartsuk hűvösebben télen (10-16 fok), ilyenkor az öntözéseket ritkítsuk, és a tápoldatozást függesszük fel. A leander szaporítása Tavasszal válasszunk le a növényről 10-12 centiméteres dugványokat. Távolítsuk el az alsó leveleket, és nedves környezetben helyezzük laza közegbe.  A gyökerek megjelenése után ültessük át.

ÉM-ÉK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!