Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.08. 09:50

Árvízvédelmi fejlesztések: A Hejőt és a Szinvát is szabályozzák

Miskolc - Négymmilliárd forintnyi árvízvédelmi beruházás valósulhat meg az Észak-Magyarországi Operatív program pályzatával.

Miskolc - Négymmilliárd forintnyi árvízvédelmi beruházás valósulhat meg az Észak-Magyarországi Operatív program pályzatával.

Egy héttel ezelőtt összesen csaknem 4 milliárd forintot ítélt oda az elmúlt évi árvízzel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei településeknek főleg árvízvédelmi fejlesztésekre pályázat útján az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács. Olyan fontos védelmi rendszerek épülhetnek ki, egészülhetnek ki a projektek által, amelyeket a 7 milliárd forintos kiemelt állami programból nem tudtak finanszírozni.

Több kellett és lett

Becsó Zsolt, a tanács elnöke elmondta, hogy a 39, szakmailag minden szempontból megfelelő projekt közül 28 megyénkbeli. Eedetileg erre a célra 3 milliárd forintja volt a tanácsnak, ám a megfelelt projektek több mint 3,9 milliárd forint támogatásra pályáztak. A csaknem egymilliárd forintos különbözetet pénzek átcsoportosításával biztosítják.

A legfontosabb cél, hogy az elmúlt év május-júniusi árvízi veszélyhelyzettel érintett települések környezetbiztonságának nnövekedjen, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettsége csökkenjen és környezeti károk megelőzhetők legyenek a jövőben. Ennek megfelelően támogatták az árvízvédelmi töltések fejlesztését, rekonstrukcióját, a belterületeket veszélyeztető vízfolyások vízkár-elhárítási fejlesztéseit, árvízi tározók építését, rekonstrukcióját.

Közös tervekkel

Megyénk pályázói közül a miskolci önkormányzat kapott az egyik legtöbbet, a Szinva-patak árvízes szakaszainak rendezésére indított projekt második üzemének végrehajtására 100 millió forintot írélt meg a tanács. Ugyanekkore összegel gazdálkodhat Szerencs, hogy a város vizeinek szabélyozásával növelje védettségét egy esetleges áradás esetén. A pályázati lehetőség révén mintegy 250 millió forintból záportározót építenek Mikóházánál, illetve valamivel kisebb összegből alsógagynál, a Vasonca-patakon.

Régóta húzódó és több települést érintő probléma a Hejő-patak szanályozása, védműveinek felújítása. Ennek keretében Kistokaj és Mályi 81, illetve 85 millió forintot pályázott és kapott meg. Utóbbi esetben a Hajó malomcsatorna rekonstruklciója is megvalósul. Ugyancsak a Hejő-projekthez kapcsoldóva nyert el pályázati pénzt Nyékládháza (76 millió forintot) és Hejőkeresztúr (77 millió forintot). Mederrendezésre, patakkotrásra költheti a több tízmillió forintos pályázati pénzt Rátka, Rakaceszend, Parasznya, Radostyán és Járdánháza.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!