Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.23. 08:44

A sikerestől kell tanulni

Miskolc - Orbán Viktor: a Bosch jól választott, amikor ezt a helyszínt jelölte ki új gyárának.

Miskolc - Orbán Viktor: a Bosch jól választott, amikor ezt a helyszínt jelölte ki új gyárának.– Egy év alatt, 5,5 milliárd forintból valósult meg az új gyárépület, amelynek köszönhetően immár 1900 főt foglalkoztat a Bosch miskolci autóipari gyárában. Az új beruházás révén a dolgozók létszáma 3 ezer főre bővülhet 2014-ig a gyáregységben és további 13 milliárd forintot fordítunk arra, hogy az épület elnyerje a teljes felszereltségét és elérje a maximális kapacitását. Ezek az összegek jól mutatják a Magyarországba és Miskolcba vetetett bizalmat. Bízunk benne, hogy folytatódni fog az oktatásban és a szakképzésben elkezdett átalakítás, mert elengedhetetlen számunkra, hogy jó szakemberek legyenek – hangsúlyozta avató beszédében Max Nitzsche, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, a beruházás az üzem sikerének, az üzem sikere pedig 3 fő tényezőnek köszönhető. A minőség iránti elkötelezettségnek, ami a kezdetektől alapvető érték volt az alapító, Robert Bosch számára. Ezt tükrözi kedvenc jelmondata is: „Inkább pénzt veszítsek, mint bizalmat”. A második az innováció, ami az „Életre tervezve” szlogennel társul. A harmadik pedig a dolgozók képzése.

Üzenetet hordoz

– Ez a gyár megtestesíti a német befektetők hazánk iránt mutatott bizalmát. Jól mutatja, hogy újabb és úabb befektetésekben gondolkodnak itt. És ha az ember sikeres akar lenni, sikeres emberektől kell tanulnia – kezdte beszédét Orbán Viktor

Hazánk miniszterelnöke úgy értékelte a Bosch vezetőinek mondatait a siker titkáról, mintha a szívéből szóltak volna. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a Bosch elkötelezett a magyarországi oktatási rendszer átalakításának támogatásában, hogy olyan képzés valósuljon meg, amit máshol már régen megoldottak. Örül, hogy azt mondják, meg kell újítani a szakképzési rendszert, mert a jövő az egyetemek és a nagy ipari komplexumok közötti együttműködésén alapul. És nincs értelme olyan szakembereket képezni, akik a diplomájukkal nem tudnak elhelyezkedni.

Fogytán a türelem

– Örömteli eseményen vagyunk most jelen, egy olyan eseményen, ami sokkal több egy innovatív gyár átadásánál. Számunkra üzenetet hordoz, mert az itt élők tudják, milyen nagy szükség van a munkahelyekre. Miskolcon szűnt meg az elmúlt két évtizedben a legtöbb munkahely és egyre inkább fogytán az emberek türelme. A német befektetők azonban úgy érzik, erős lábakon állnak, így ezt a gyárat nemcsak megnyitják, hanem hosszú távon működni is fog – mondta.

Orbán Viktor szerint a Boschoz hasonlóan az ország is folyamatosan változik, megújul. Ennek pedig magában kell hordoznia azt az üzenetet is, hogy van értelme többet és jobban dolgozni. Az uzsorások és spekulánsok ideje lejárt, a munka és a dolgozó emberek oldalára kell állni, mert ennek van jövője – jelentette ki.

A gázra léptek

– Nagyra becsüljük a Bosch elkötelezettségét hazánk iránt. Nagyra tartjuk, hogy az önök világhírű gyára nem fékezett a nemzetközi gazdaságból érkező rossz hírek hallatán, hanem a gázra léptek és a termelés bővítésével reagáltak – többek között itt, Miskolcon is. Magyarország is azt az utat akarja járni, amit önök. Nem könnyű, de a másik út, a reménytelenséggel való küzdelem, a feladás Görögország sorsát vetíti elénk. Éppen ezért árral szemben kell haladni, elszántnak és erősnek kell lenni! – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Újabb sikerfejezet

– A Bosch gyártási és fejlesztési tevékenységeit tekintve Magyarország az egyik legfontosabb európai országnak számít. Ezért is telepíti Miskolcra és Hatvanba az elektromos kerékpár meghajtás-rendszereinek sorozatgyártását és az új start-stop rendszer is Miskolcon készül majd. Ezt a Bosch fejlesztette ki elsőként és ehhez hasonló innovatív termékeket szeretnénk a jövőben is. Ehhez jó szakemberekre lesz szükségünk, ezért is alapítottuk többek között a Bosch-tanszéket a Miskolci Egyetemen és írtunk alá nemrégiben megállapodást az egyik miskolci középiskolával.

Magyarországon világszínvonalú egyetemi oktatás kialakítására kell törekedni és nemzetközi csereprogramokat szervezni, amit a Bosch elkötelezetten támogat a továbbiakban is – tudatta Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmBH igazgatótanácsának tagja.

Wolf-Henning Scheider szerint az itt dolgozók odaadó munkája tette ilyen sikeressé a vállalatot. És ez a mostani avató egy újabb sikerfejezetet nyit a Bosch magyarországi történetében.

ÉM-UM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!