Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.16. 13:53

Gázrobbanás Miskolcon: Van kár, de az élet fontosabb

Miskolc - A kézzel fogható kárt a biztosító téríti meg, a forgalomkiesést az üzlettulajdonosok állják.

Miskolc - A kézzel fogható kárt a biztosító téríti meg, a forgalomkiesést az üzlettulajdonosok állják.

A Tigáz és alvállalkozója egy-egy munkatársa súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor csütörtökön délelőtt eddig ismeretlen okból belobbant a gáz, ami abból a harminc centiméter átmérőjű csővezetékből szivárgott, amin a szerelők éppen előre tervezett rekonstrukciós munkálatokat végeztek. A négy-öt méteres magasságba felcsapó lángoszlop környékét a tűzoltók vízsugarakkal hűtötték – eloltani egészen addig, míg a gáz ömlött, nem lett volna értelme, mert a kijutó gáz újra belobbanhatott, illetve berobbanhatott volna –, de a három órán át tartó procedúra így is okozott károkat.

A lángoszlop a Városház téri villamosmegálló és a közelében található húsbolt között, a járdán ásott munkagödörből tört elő. Siegel János, az üzlet tulajdonosa éppen ott tartózkodott a boltban, amikor a baleset bekövetkezett. Mint elmondta, csak azt vették észre, hogy hihetetlen hőség támad, és a munkagödörből két égő embert húznak elő. A boltban dolgozó hentes azt is látta, hogy az egyik szerelőt valaki kihúzta a veremből, míg lángoló társa kétszer-háromszor is visszaesett, mire a felszínre jutott, mert a munkagödörben nem volt létra.

Megrepedt portálok

A húsbolt kirakatának minden üvegfelületén pókhálószerű hajszálrepedések futnak végig, megrepedtek a nagy hőségtől. Minden bizonnyal cserélni kell őket. „Most újítottuk fel a portált, de van biztosításunk, biztos vagyok benne, hogy a biztosító megtéríti a tűz és az oltás során keletkezett kárt”, mondta Siegel János. Az üzletben dolgozó hentes szerint az árut nem fenyegette veszély: mindent beraktak a hűtőkbe és bár nemvolt áramellátás, a húsnak nem esett baja. A bolt most üzemel, de a csütörtöki forgalomkiesés jelentős. Hogy erre is fizet-e a biztosító, nem tudni.

Lélekjelenlét

A szomszédos üzletben egy halláscentrum működik, az itt lévő dolgozók, vendégek azonnal kimenekültek a boltból, amint a lángcsóva felcsapott. Hátsó ajtó nincs, így a tűz felőli ajtón kellett távozniuk. A portálon itt is hajszálrepedések éktelenkednek az üvegen, a kárt itt is a biztosító állja majd. A pultnál helyet foglaló hölgy arra hívta fel a figyelmünket, hogy a szomszédban dolgozó hentes megérdemelne valami kitüntetést. „Ha baj van, csak hozzá fordulunk majd segítségért, mert nagyon a topon volt. Porral oltót szerzett, intézkedett, menteni igyekezett a sérülteket”, mondta a hölgy.

A tűz környékén több száz méteres sugarú körben minden ott lakót és dolgozót ideiglenesen kitelepítettek, az üzleteket bezárták. A trafikban dolgozó hölgyet is arról kérdeztük, érte-e kár, és megtéríti-e valaki? „Arról beszéltünk a többi üzlettulajdonossal, hogy a forgalomkiesés mindannyiunknak kárt okozott – de kihez fordulhatnánk kártérítésért? Azokhoz a szerencsétlenekhez, vagy a családjukhoz, akik most éppen az életükért küzdenek?! Hát nincs nekik éppen elég bajuk?”, legyintett lemondóan.

Keresik a segítőket!

Dobos Tímea, a városháza szóvivője arra kéret lapunkat, hogy tegyük közzé: keresik azokat az embereket, akik a bajba jutott szerelőknek elsőként segítettek, mert áldozatkészségükért köszönetet szeretnének mondani nekik. Aki tehát ismeri a segítségnyújtók valamelyikét, kérjük, hívja központi számunkat, az 46/502-900-at.

ÉM-SZP



Miskolc - A belvárosi gázlobbanás két borsodi sérültjét géppel lélegeztetik és mesterséges kómában tartják.

Miskolc – Szeptember 15-én délelőtt Miskolc belvárosában gázrobbanás történt, melyben két munkás életveszélyesen megsérült. A rendőrség büntetőeljárást indított az eset körülményeinek tisztázására.

Miskolc – A belvárosi gázrobbanás többeket is a helyszínen ért: volt, aki a boltból igyekezett haza, és volt olyan is, aki éppen dolgozott a detonáció idején.

Mostanában divat a rendőröket, tűzoltókat, katonákat azért köpködni, mert a nemzetgazdaság és a nyugdíjkassza stabilitását veszélyeztető módon van pofájuk negyven évesen nyugdíjba menni. Szendrei Péter jegyzete.

Miskolc – Két ember életveszélyesen megsérült, amikor lángok csaptak fel egy munkagödörből Miskolc belvárosában.

Miskolc – A katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők és a közterület-felügyelet bebizonyította, hogy összehangolt munkával képes a krízishelyzeteket kezelni – mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a gázszivárgás megszüntetését követő sajtótájékoztatón, ahová a megyei kórházból érkezett.

Miskolc – Három órán át égett a sérült vezetékszakaszból ömlő gáz.

Miskolc – A Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság mindhárom egysége kinn volt a Városház téren, egy-egy fecskendővel dolgoztak, a vízutánpótlásról a saját tartálykocsijukon kívül a kazincbarcikai tűzoltóktól kapott vízszállító is gondoskodott – tudtuk meg Bódi Zoltántól, a tűzoltóság szóvivőjétől. A vízszállítókra azért volt szükség, mert a belvárosban annak ellenére ingadozó volt a víznyomás, hogy a tűzoltók két gerincvezetékre is rácsatlakoztak.

Miskolc – Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. sajtósa arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta csütörtökön délelőtti balesetet, aminek pontos okát egy későbbi, alapos vizsgálatnak kell majd feltárnia. A Tigáz és alvállalkozójának egy-egy munkatársa előre ütemezett rekonstrukciós munkálatokat hajtott végre a munkagödörben, amikor a szivárgó gáz eddig ismeretlen okból belobbant.

Miskolc – Gázrobbanás történt Miskolcon a Városház téren csütörtökön délelőtt. Helyszíni tudósításunk!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!