Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 14:04

Interjú: feLugossy László képzőművésszel

Sárospatak - feLugossy László szerint a Műcsarnok kiállítása a Bizottság ürügyén a nyolcvanas évek látleletét kívánja bemutatni.

Sárospatak - feLugossy László szerint a Műcsarnok kiállítása a Bizottság ürügyén a nyolcvanas évek látleletét kívánja bemutatni.

A szentendrei Vajda Lajos Stúdióból kinőtt, autodidakta képzőművészek által létrehozott A. E. Bizottság a nyolcvanas évek hazai ellenkultúrájának meghatározó zenekara volt. Anélkül váltak politikai tényezőkké, hogy egyetlen konkrét politikai ügyre is reagáltak volna, annak ellenére lettek sikeres zenészek, hogy szakmai szempontból képzetlenek voltak. A Bizottság története túlmutat önmagán és túlmutat a korszakon is. A Műcsarnok „Sírba visztek” című kiállítása mindenekelőtt ezt mutatja be – a tagok közül főként Wahorn András, feLugossy László és efZámbó István alkotásaira fókuszálva.

A Bizottságról szól a kiállítás vagy ez csak egy ürügy?

feLugossy László: Gulyás Gábor, a Műcsarnok új igazgatójának a programjában szerepel, hogy az épület összes termét olyan kiállításokkal kívánja megtölteni, ami közérdeklődésre tarthat számot. Március közepétől kezdtük alakítani a tárlatot. Már az első megbeszélésen kiderült, hogy a kiállítás nem rólunk fog szólni, hanem rajtunk keresztül arról az irányvonalról, amelyet a két kurátor, Gulyás Gábor és Készman József határoz meg. A tervek természetesen menet közben alakultak, de azt világosan láttuk, mi ennek a kiállításnak csak részesei vagyunk. Ez nem egy nosztalgikus tárlat, hanem egy olyan kiállítás, amely a nyolcvanas éveket kívánja bemutatni a zenekar kapcsán. Egy látlelet a három évtizeddel ezelőtti Magyarországról, amelyben más újhullámos áramlatok is helyet kapnak. Egy film is készül a kiállításról, amelynek egy része már látható a Műcsarnokban, de a teljesen kész, kétszer ötven perces filmet a Duna Televízió fogja majd bemutatni.

Egyszer egy interjúban elhangzott, a Bizottság talán azéért is volt hiteles, mert a zenészek nem voltak bevallottan képzett muzsikusok.

feLugossy László: A szentendrei Vajda stúdióban együtt dolgozó, együtt gondolkozó képzőművészek alkották az együttest. A képzőművészettől a zenei kifejezések felé fordulva hoztuk létre ezt a csapatot mindenféle zenei előképzettség nélkül, amelyet aztán hat éven keresztül komoly intenzitással csináltunk. A rengeteg próba alatt még zenélni is megtanultunk. A zene ürügyén próbáltunk akkori ifjonti fejjel a képzőművészetre fókuszálni. Azt a műfajt ragadtuk meg, amit a legnépszerűbbnek gondoltunk. A zenén keresztül még önmagunk számára is meglepő dolgokhoz jutottunk el. Az minket is meglepett, hogy ez mennyire népszerűvé vált az akkori Magyarországon.

A hivatalos politika annyira azért nem szerette az együttest.

feLugossy László: A tűrt kategóriába tartoztunk. Volt, hogy nem engedték megtartani a koncertünket, volt, hogy nem engedték megjelenni a kiadványainkat. Fura véletleneknek és a dolgok egybecsengésének köszönhetően mégis meg tudott jelenni 1983-ban a kalandra fel! Című bakelitlemezünk, akkor már A. E. Bizottság néven. Egész egyszerűen azért, mert a lemezgyár nem engedte Bizottság néven kiadni az anyagot. Miután néhányszor rákényszerültünk a névváltozásra, hogy a konertjeinket meg tudjuk tartani, és szerepeltünk Albert Einstein Tánczenekara néven, ezért tettük Einstein monogramját a nevünk elé, így már mehetett a lemez. Amikor a Jégkrémbalett című Balázs Béla Stúdiós filmet forgattuk, akkor a filmgyárban rögzítettük a film zenei anyagát. Ezt megtudva már a lemezgyár kérte tőlünk az anyagot, hogy kiadnák. Így lett két lemezünk. Ezt követően egyre több meghívásunk volt külföldről is. A hosszú turnézás volt az, amibe tulajdonképpen belefáradtunk, és 86-ban úgy döntöttünk, abbahagyjuk. Akkor eldöntöttük, nem állunk össze később sem. Most sem volt erről szó, az elmúlt évtizedek alatt annyira más művészi utakon kezdtünk járni, hogy már nem is lenne értelme.

Négy évtized munkáiból most készül egy átfogó kiállítás.

feLugossy László: Sok mindent vállaltam erre a tárlatra. A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban nyílik decemberben egy kiállításom, amelyen festményeket, installációkat és videómunkákat mutatok be az elmúlt negyven év terméséből. Ehhez készül egy nagyobb katalógus is, valamint ekkor jelenteti meg a miskolci Szoba kiadó a kisprózakötetemet, amelynek a dvd-mellékletén egyebek mellett a megzenésített szövegekre készült videóösszeállítások lesznek. Jelen pillanatban ez köti le minden időmet és energiámat.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!