Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.14. 18:49

Kezdődik a mozifesztivál Miskolcon

Miskolc - „A fesztivál történetének legjobb versenyprogramja látható az idén.”

Miskolc - „A fesztivál történetének legjobb versenyprogramja látható az idén.”

Tavalyi emlékek a Jameson CineFestről: a zárórendezvényen levetített filmben a világ egyik legnagyobb rendezője, Martin Scorsese Miskolc nevét gyakorolgatta. A másik: a több fesztiválon díjazott iráni filmrendező, Shirin Neshat a vele készült (lapunkban megjelent) interjújában azt hangoztatta, filmjét Velence, Torino, Melbourne és Miskolc fesztiváljain vetítették.

Hogyan jutott idáig a miskolci fesztivál?

– Nyolc évvel ezelőtt merült fel a nemzetközi filmfesztivál ötlete – mondta lapunknak Bíró Tibor, a CineFest (mostmár második éve Jameson CineFest miután a whisky-s cég főszponzora lett a fesztiválnak) igazgatója. Miskolcnak volt már korábban filmfesztiválos múltja, hiszen a rendszerváltás előtt évekig működött rövidfilm- és televíziós fesztivál a városban. Ezt azonban nemigen lehetett újraindítani (az idő eljárt fellette, a szakma is túllépett rajta), így született az ötlet, hogy olyan fesztivált csináljanak, amely hiánypótló is, ilyen ugyanis nem volt a régióban, a fiatalokra alapoz: az alkotók első, második filmjét mutatja be.

Ötszáz film versenyzett

– Az ötlet bevált – mondta Bíró Tibor – már az első évben kétszáz nevezés érkezett a világ minden tájáról a meghirdetett négy kategóriában, az idén már több mint ötszáz. De nem csak a számokban, a filmek színvonalán is érezhető a fejlődés. Most már igen nehéz dolga van az előválogató zsűrinek.

A fesztiváligazgató – a számoknál maradva – hangsúlyozta, míg az első évben körülbelül száz akkreditált szakmai vendége volt a rendezvénynek, tavaly 38 országból jelentkeztek filmesek, 12 ezer vendég vett részt a filmvetítéseken és az egyéb rendezvényeken. (Pontos számot nem tudni, hiszen minden rendezvény ingyenes.) Az idén az akkreditált vendégek száma pedig megközelíti az ötszázat, és még több nézőre számítanak: a szervezők szerint a fesztivál történetének legjobb versenyprogramját állították össze.

A fesztiválon egyébként 63 versenyfilmet láthat majd a közönség, és közel 200 alkotást vetítenek. Ezen túlmenően sok egyéb vetítés is lesz. Például a partnerfesztiválok (mint például a Roma independent Fesztival, az ostravai, a budapesti BuSho fesztiválok) előző évének díjnyertes filmjeiből készült összeállítást láthatja a közönség, de lesz sorozat a CineClassic részeként Szőts István filmjeiből, valamint az ökumenikus zsűri tagjai által korábban díjazott magyar filmek is láthatók lesznek a fesztiválon.

Ökumenikus zsűri

Bíró Tibor elmondta, az idei fesztivál újdonsága, hogy a legkorszerűbb, DCI technikával vetítik a filmeket. Ehhez kapcsolódóan a fesztivál vendége lesz az Europe s Finest cég, amely Magyarországon először itt, Miskolcon mutat be európai filmklasszikusokat, digitalizálva. Két francia film, Jean Cocteau: Orpheus és Truffaut: Családi fészek című filmjeinek felújított változatait vetítik.

Az idei év újdonsága az is (sőt, mi több, egyetlen hazai filmfesztiválon sem volt ilyen), hogy az idén, akárcsak a világ nagy fesztiváljain, ökumenikus zsűri is díjazza majd a filmeket. (Az előző évben megfigyelőt küldtek, most jelezték, delegálják az ítészeket.) Az ökumenikus, négytagú zsűri, melybe a Signis és az Interfilm (a keresztény egyházak nemzetközi filmes testületei) katolikus, református és evangélikus tagokat delegálnak a filmek tartalma alapján osztják ki díjaikat.

Jameson CineFest

Négy kategóriában versenyeznek a filmek

Kategóriák:

– nagyjátékfilm

– dokumentumfilm

– kisjáték- és kisérleti filmek

– animációs filmek

Az utóbbi három kategóriában a benevezettek közül választ a zsűri, a játékfilmek esetén a fesztivál él azzal a jogával, hogy bizonyos filmeket meghív.

Minél nagyobb egy fesztivál, annál inkább élhet ezzel a joggal, a cannes-i, a berlini fesztiválok például csak meghívott filmeket versenyeztetnek. Nálunk fele-fele az arány.

Konferenciák, kiállítások

A fesztiválhoz számtalan konferencia kapcsolódik.

Szeptember 19.: A Cineclassichoz kapcsolódik az Iránytű című konferencia, amely dokumentumfilmes fórum és a filmeseknek szól.

Szeptember 20-22.: A fiatalok és a mozi a címe a nemzetközi konferenciának, melyen mozisok és pedagógusok vesznek részt. Témája: a diákok az internet és a letöltések korában szinte egyáltalán nem járnak moziba. Hogyan lehetne elérni, hogy mozikörülmények között ismerkedjenek meg filmekkel? Külföldön államilag támogatott modellek léteznek, ezeket meghallgatva próbálják meg a hazai stratégiát kialakítani a jelenlévők, így például a minisztérium képviselője is.

Szeptember 23.: A CineClassichoz kapcsolódóan szerveznek kerekasztal-beszélgetést Szőts István filmrendezőről.

Két kiállítás nyílik a CineFest idején:

– a világhírű lengyel rendezőről, Krzysztof Kieslowskiról a Művészetek házában,

– Szőts Istvánról filmrendezőről a Petró-házban

A zsűri

Három zsűri dolgozik a fesztiválon. Az első a nagyzsűri, melynek elnöke Kocsis Ágnes és Almási Tamás, ők szakmai szempontok alapján zsűriznek. A második az ökumenikus zsűri (lsd. a cikkben), a harmadik pedig a Nemzetközi Filmklubszövetség (FICC) zsűrije.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!