Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.14. 15:10

Megújulhatnak Miskolc szinte új terei

Miskolc - A Szinva terasz meglazult köveinek kijavítását kezdte meg a Miskolci Városgazda Kft. szerdán.

Miskolc - A Szinva terasz meglazult köveinek kijavítását kezdte meg a Miskolci Városgazda Kft. szerdán.

A nagyobb munkálatok azonban a miskolci tereken a jövő héten kezdődnek. Ennek már éppen itt az ideje, hiszen az Észak-Magyarországban és az Észak-Agora levelezőfórumon is visszatérő téma a miskolci – szinte újonnan felújított – terek rossz állapota. Olvasóink és agórázóink folyamatosan jelzik, képekkel is alátámasztják: ezen beruházások kivitelezői nem végeztek jó munkát, vagy éppen a felhasznált anyagok minősége nem volt az igazi. Annak ellenére, hogy annak idején – 2005-ben –, például pont a Szinva terasz közel 450 millió forintos uniós támogatással épülhetett meg. Azaz, nem egy olcsó beruházása volt a városnak. Éppúgy, ahogy a hozzá kapcsolódó Kandia köz, Déryné utca, Kazinczy utca, Hősök tere, és a Miskolci Nemzeti Színház homlokzatának felújítása sem, amely több mint egymilliárd forintos támogatással valósulhatott meg.

Mára azonban azt látjuk: nem készült minőségi munka. Ezt a városháza is megerősítette, Dobos Tímea városházi szóvivő ugyanis azt írta közleményében: „A szakemberek szerint a nem megfelelő és nem körültekintő beruházói és tervezői előkészítés az oka annak, hogy a milliárdos terek tönkremennek.” A kivitelező viszont úgy gondolja, ő már időben jelezte, hogy gondok lesznek, hiszen olyan burkolatok, melyeket az építkezésnél felhasználtak, nem bírják a terhelést.

Az olaj is eltűnik?

Ilyen burkolat például a Déryné utca brazil kvarcit is, amelyet – a szakemberek szerint – évente legalább egyszer impegrálni kell, hogy az tisztítható, sóálló és víztaszító legyen. Ennek hiányában hirtelen nedvesség hatására nagy felületen a palás szerkezet tágulhat, a kő így összetorlódhat és töredezhet. Dobos Tímea elmondta azt is: a szakemberek szerint egyértelmű, hogy a konstrukció a rossz. Nem lett volna szabad ezeket a térköveket használni, hiszen ami Brazíliában bevált, a mi éghajlatunkon nem használható, vagy csak magas költségek mellett – tudtuk meg.

Most pedig eljött az ideje a felújításnak. A szóvivőtől megtudtuk: a városgazda munkatársai felmérték a hiányosságokat, beszerezték a hiányzó köveket és a jövő héten kezdik meg a munkát, melynek összege 2 millió 800 ezer forint. Az idén azonban – összesen – 5 millió forintot biztosít az önkormányzat pályázati támogatással megvalósult projektek utókezelésére. Mire elég ez a pénz? A szóvivő az első körben megvalósuló munkákat ismertette: a Hősök tere, a Déryné utca, a Kazinczy utca, a Kandia köz és a Szinva terasz környékén elsősorban burkolatbontást, burkolatcserét végeznek majd. Elképzelhető, hogy az olajfoltok is eltűnnek a díszburkolatról? A szóvivő szerint ez is a munkálatok része.

Ki akart brazil követ Miskolcra?

A Szinva teraszra a kivitelező egy év garanciát, 3 év szavatossági időt adott, majd ezt követte az úgynevezett alkalmassági idő – mondta Dobos Tímea, mikor a garanciáról kérdeztük. Ez utóbbinál már a megrendelőnek kell bizonyítania, hogy a hibát a kivitelező követte el – tette hozzá. A kivitelező ugyanis csak a rendeltetésszerű használat közben bekövetkezett hibákért vállal felelősséget – magyarázta. Mit értenek rendeltetésszerű használat alatt? A szővivő válaszában elmondta: azt, amikor nem az autók, gördeszkások okozta rongálódásokról van szó.   

A kivitelezési hiba kapcsán megtudtuk, hogy a kivitelezőt – állítólag – az átadás utáni években senki sem kereste meg az előző városvezetéstől szavatossági problémákkal. Ha ez megtörtént volna, akkor eleget tettek volna garanciális kötelezettségüknek” – tudtuk meg Dobos Tímeától.

Megkerestük az egyik kivetelezőt is, hogy megkérdezzük, ki döntött arról – annak idején –, hogy brazil burkolat kerüljön a miskolci utcákra, de – az ügyvezető távolléte miatt – péntekre ígértek csak választ.

ÉM-NSZR

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!