Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.12. 17:08

Nem ért véget a megyei létszámleépítés

Miskolc - Újabb öt munkahely megszűnésének költségeihez kérne támogatást a megyei önkormányzat.

Miskolc - Újabb öt munkahely megszűnésének költségeihez kérne támogatást a megyei önkormányzat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által fenntartott és működtetett oktatási, szociális és egyészségügyi intézményrendszer tavaly decemberben elhatározott racionalizálása és az átszervezése idei többlépcsős végrehajtása révén százas nagyságrendben szűntek, szűnnek meg munkahelyek is az érintett intézményeknél.

Csak feltételekkel...

A kormány a központi költségvetés révén hozzájárulást biztosít a helyi önkormányzatoknak és a többcélú kistérségi társulásoknak az általuk fenntartott intézményeikben biztosított feladatellátás racionálisabb megszervezése folytán felszabaduló létszám miatti elbocsátások költségeinek kifizetéséhez. Az önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be a költségigények megjelölésével. Természetesen feltételei is vannak a támogatásoknak. Például, az adott létszámcsökkentéssel kapcsolatban meghozott döntés egyidejűleg az álláshely megszüntetését is jelentse. További feltétel, hogy a megszüntetett álláshely legalább 5 évig nem állítható vissza, kivéve, ha – önkormányzati rendeleten, illetve többcélú kistérségi társulási határozaton kívüli – jogszabályból adódó többletfeladatok ezt indokolttá teszik.

A megyei közgyűlés idén már két esetben – az áprilisi és a júniusi ülésén – döntött közel száz, illetve mintegy százhúsz megszűnő álláshely miatti leépítés több tízmilliárd forintra rúgó költségeinek biztosítására pályázat benyújtásáról.

Öt millió kellene most

A folyamat azonban még nem ért véget, hiszen a szeptember 15-ére összehívott rendes közgyűlési ülésen újabb öt fős leépítés végrehajtásához szükséges pénz megpályázásáról dönt a testület. A megyei önkormányzat ugyanis május végi rendkívüli közgyűlésén döntött arról, hogy összevonással kívánja átszervezni 2011. augusztus 1-jei hatállyal a fenntartásában működő oktatási intézményeket. Az átalakítást követően a szeptember 1-jével beindult tanévben tanulói illetőleg a kollégiumi létszám csökkent. Ennek eredményeként kazincbarcikai Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégiumban öt pedagógust nem tudnak feladattal ellátni, azaz létszámcsökkentés szükséges. A létszámcsökkentés végrahajtása közel 5 millió forint pluszkiadást jelent, ezt szeretné a megyei önkormányzat pályázattal biztosítani. A leépítés viszont a 2012-es megyei költségvetésben 11,1 millió forint megtakarítást eredményezhet.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!