Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.16. 18:47

Oscar-esélyes filmmel nyit a Jameson CineFest

Miskolc - Több díjnyertes alkotás is látható majd a miskolci filmfesztiválon.

Miskolc - Több díjnyertes alkotás is látható majd a miskolci filmfesztiválon.

Csákvári Géza, a Jameson CineFest művészeti igazgatója hosszú évek óta jár a világ nagy fesztiváljaira. Ő hívta meg a CineFest programjában vetítetendő filmeket, mint mondta, a magyarországi forgalmazók állítják, az idei kínálat a fesztivál történetének legjobb programja. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy „nem dúskáltak a pénzben”. Csupa díjnyertes filmalkotás, nem lesz könnyű a zsűrinek kiválasztania a miskolci legjobbat.

Hogy hogyan sikerült megnyerni az alkotókat: Miskolcra is hozzák el filmjeiket? Csákvári Gézától megtudtuk, nagy részükkel még azelőtt kötöttek szerződést, hogy más fesztiválokon díjazták volna őket. Hogyan sikerült „beleválasztani”? A művészeti igazgató szerényen megjegyzi, szerencséje volt. Ám tudni kell, óriási a rutinja a filmnézésben.

„Kihagyhatatlan”

A The Help (Segítség) című amerikai filmet közvetlenül a megnyitó után láthatja a közönség.

– Amikor megnéztem, azonnal beleszerettem – mesélte. – Elképesztő jó színészi alakítás, életigenlő a történet. Éreztem, tökéletes nyitófilm lenne. Több forgalmazóval tárgyaltam, lefixáltuk, hogy jön a film Miskolcra. Ezután jelentek meg az első kritikák, és lassan biztossá vált, hogy az egyik Oscar-esélyes filmről van szó.

Lesz olyan alkotás, – ilyen még nem történt Magyarországon – hogy a miskolci premier után egy hónappal mutatják be Amerikában. A címe: Martha Marcy May Marlene, és amikor kérdezzük, melyik film az, ami kihagyhatatlan, Csákvári Géza erre voksolt.

Lesz Oscar-esélyes alkotás a The Helpen kívül is, mégpedig a magyar-román koprodukcióban készült Legjobb szándék című mozi. Adrian Sitaru, a rendezője várhatóan Miskolcra is ellátogat.

Miként sikerül ingyenessé tenni a fesztivált? Csákvári Géza szerint kőkemény biznisz egy-egy filmet megszerezni, a legtöbb esetben alku tárgya, hogy mennyiért adják. Ám a filmesek nagy része fontosnak tartja a fesztiválokat, hiszen nagyobb eséllyel veszik meg moziforgalmazásra, ha valamely fesztiválon elismerik az alkotást.

Hol a helye?

Kérdeztük, hol van Miskolc helye a fesztiválok körében. Kétféle nemzetközi fesztivál létezik Európában, magyarázta a szakember. Egyrészt a gigafesztiválok, mint a berlini, a cannes-i, a velencei, amely a világpremier előtt mutatja be az utóbbi év legjobb filmjeit. (A cannes-i például világszerte mozgat tanácsadókat, szűri a filmeket: melyek a legjobbak.) A CineFest nem ez a típus. Specializálódott fesztivál, hiszen itt a fiatal filmesek mutatkozhatnak be.

Felröppent a hír, hogy A kategóriássá (az előbbi kategória) akar-e válni a fesztivál. Nem, Magyarországon nincs olyan kulturális nagyrendezvény, amelynek elbírná a költségvetése ezt, fogalmazott a művészeti igazgató. Nincs pénze, hogy nagy sztárokat vonultasson fel. A jövője inkább az, hogy független filmeket mutasson be. „Az amerikai Sundance fesztiválhoz hasonlítanám, amelyre szintén ez jellemző, bár ott csak amerikai, itt viszont a világ összes országából válogatnánk filmeket” – mondta Csákvári Géza.

A CineFest fesztiválon vetített filmek mind magyarországi premierfilmek. 14 nagyjátékfilm versenyben, hat versenyen kívül.

Díjazott filmek  

– az ausztrál David Michôd rendezte Animal Kingdom – A Sundance fesztivál 2010-es fődíjasa

– Martha Marcy May Marlene című film az idei Sundance-en rendező díjjal elismert, Cannes-t is megjárt versenymű

– Karl Markovics első rendezése, az Atmen (ez nyerte meg a szarajevói fesztivál fődíját, és mint kiderült, ez a film hivatalos osztrák Oscar-jelölt)

– Adrian Sitaru Legjobb szándék című mozija rendezői díjat kapott Locarnóban

– cannes-i versenyből érkezik a Michael című dráma, Markus Schleinzer a rendező

Versenyen kívül látható:

Gus Van Sant filmje, a Restless - A nyugtalanság kora, amely Cannes-ban az Un certain regard nyitóműve volt.

The Help/ Segítség- Oscar díjra jelölik.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!