Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.13. 16:59

Egységes fellépés a nyomor vámszedői ellen

Sajókaza - Az uzsora-bűncselekmények elleni fellépésről tartottak konferenciát a sajókazai Radvánszky-kastélyban.

Sajókaza - Az uzsora-bűncselekmények elleni fellépésről tartottak konferenciát a sajókazai Radvánszky-kastélyban.

Országosan 146, megyénkben jelenleg 47 ügyben 68 elkövetővel szemben folyik büntetőeljárás uzsora-bűncselekmények miatt. A probléma sokakat érint, ezért dr. Toldi-Tóth Gábor alezredes, Kazincbarcika rendőrkapitánya kezdeményezésére konferenciát rendeztek az uzsorabűncselek megelőzése, felderítése témakörben. Uzsorázás ott van, ahol szegénység van – hangsúlyozta Stefán László, a rendezvénynek otthont adó Sajókaza polgármestere, aki elmondta még: kamatos pénzekkel üzletelők településén is jelen vannak. Ezt támasztotta alá a rendezvény ötletgazdája, dr. Toldi Tóth Gábor, aki köszöntője végén elmondta: a konferencia perceiben dönt a bíróság három sajókazai uzsorás előzetes letartóztatásáról. A rendezvényen a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgármesterei, jegyzői és a rendőrség szakemberei mellett Demeter Zoltán és Tamás Barnabás országgyűlési képviselők is megjelentek.

Mi is az uzsora?

Első előadóként Nánássy Miklós alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője kifejtette: be kell mutatni az uzsorával kapcsolatos buktatókat a „célközönségnek”. Ezért uzsoranaptáron, képregény formájában jelenítették meg a folyamatot, hogy az írni-olvasni nem tudók is megértsék az üzenetet: uzsorás pénzét igénybe venni egyet jelent a folyamatos kiszolgáltatottsággal, a teljes nyomorral és az állandó fenyegetettséggel. Ezért tájékoztató filmeket is készítettek, amiket olyan helyeken – például autóbuszon – vetítenek, ahol sokan láthatják. Ezeknek két üzenete van: „Ne vedd fel!”, de ha már eladósodtál, kérd a rendőrség segítségét!

Jakab Sándor alezredes, a főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője az uzsora-bűncselekmények jogi hátterét és nehézségeit világította meg. Sok sértett kezdetben vállalja szerepét az eljárásban, de később gyakran meghátrálnak. Megteszik a feljelentést, de később tudatosul bennük, hogy az egyedüli pénzforrásukat elvágták, de és sem ritka, hogy az elkövetői kör presszionálja a sértetteket (eleinte a kamatok elengedésének ígéretével, de ha ez nem használ, akár életveszélyes fenyegetésekkel is). Pusztán a büntetőjog eszközeivel az uzsorázás nem kezelhető.

Ózd, az éllovas

Varga László alezredes, az Ózdi rendőrkapitányság vezetője az általuk alkalmazott módszereket és tapasztalatokat osztotta meg a megjelentekkel. Az elmúlt évben Ózdon 9 szervezett akcióban, 29 uzsorást tartóztattak le. Az első két ügy hozta maga után a többit. „A jelenség mindannyiunk szemára több mint tíz éve ismert. Eddig nehéz volt ezzel szemben fellépni, a korábbi ügyészségi felfogás szerint önbíráskodásnak számított az uzsorás agressziója, ami jogos igénye érvényesítésére irányult. Sikerült a jogértelmezésben áttörést elérni, így inkább a zsarolás felé mentünk el”. Ózd környékén az uzsorázás több esetben a sértett fogva tartásával valósult meg. Mindenki tudta, kik foglalkoznak kamatos pénzzel, de a rendőrök csak más bűncselekmények nyomán jutottak olyan infókhoz, hogy uzsora áll a háttérben. Volt, hogy utcák mennek egymásnak, ezek mögött is az uzsora állt.

ÉM-SZP

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!