Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.21. 20:15

Félig kész bomba volt a miskolci házban

Miskolc, 2011. október 21., péntek (MTI) - Egy szódásszifon méretű, házilag gyártott félig kész bomba volt annak a miskolci tízemeletes panelháznak az egyik lakásában, amelyből kiköltöztették a lakókat péntek délelőtt - értesült az MTI Hírcentrum.

Miskolc, 2011. október 21., péntek (MTI) - Egy szódásszifon méretű, házilag gyártott félig kész bomba volt annak a miskolci tízemeletes panelháznak az egyik lakásában, amelyből kiköltöztették a lakókat péntek délelőtt - értesült az MTI Hírcentrum.

Kész volt az indítószerkezet, és a robbanóanyag is a bombát gyártó férfi rendelkezésére állt az MTI Hírcentrum információi szerint. Ebben az állapotában szakértők szerint egy méteren belül képes lett volt ölni, de teljesen feltöltve még nagyobb pusztítást okozhatott volna.

Az értesülés szerint a férfi a robbanószerkezethez egy mágnest is kötözött, amellyel gépkocsihoz lehetett volna rögzíteni.

A bomba készítője egy 30 éves, büntetett előéletű magyar férfi. Korábban garázdaságért, testi sértésért és robbanóanyaggal visszaélésért büntették, aktív kábítószer-használó. Elfogásakor is zavart állapotban volt.

A férfi testén héber és arab tetoválásokat találtak, ezek szélsőséges szervezetekre utalhatnak. A lakásban újságcikkek voltak, amelyek az 1995-ben meggyilkolt Jichak Rabin izraeli miniszterelnök elleni merényletről szóltak.

A nyomozók szerint a férfi magányos elkövető lehetett, nem köthető szervezethez, de az izraeli titkosszolgálattal felvették a kapcsolatot.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A rendőrség a police.hu honlapon korábban azt közölte: olyan házilag készített szerkezetet találtak a rendőrök Miskolc avasi városrészén, a Klapka utca 30. szám alatt egy férfi lakásában pénteken, amely alkalmas lehet robbantásra, akár emberi élet kioltására, ezért a férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársai a városi kapitányságra előállították.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az avasi lakótelepen lévő, Klapka utca 30. szám alatti épület egyik lépcsőházi részéből körülbelül 30 lakás lakóit költöztették ki.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a helyszínen délelőtt újságíróknak annyit mondott: műszaki probléma adódott az 5. emelet alatti szinten, de a katasztrófavédelem és a rendőrség "ura a helyzetnek".

Az egész, hat lépcsőházból álló épülettömböt rendőrségi kordonnal kerítették körbe, a forgalmat azonban nem állították le a környéken.

Megjelentek a tűzoltóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató munkatársai is; délelőtt tíz órakor már nyolc rendőrségi jármű állt az épületnél. A helyszínre érkezett egy "Bűnügyi helyszínelő" és egy "Tűzszerészek" feliratú jármű is. Egy ideig "TEK" (Terrorelhárítási Központ) feliratú ruhát és maszkot viselő egyenruhásokat is látni lehetett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!