Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.21. 12:39

Fiatalkori bűnelkövetők jó úton: faültetéssel

Miskolc - Fiatalkori bűnelkövetők ingyen munkájukkal igyekeznek jó útra térni.

Miskolc - Fiatalkori bűnelkövetők ingyen munkájukkal igyekeznek jó útra térni.Kutatások bizonyítják, hogy megfelelő színvonalú közbiztonság nem alakítható ki kizárólag a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás hagyományos eszközeivel. Ezek mellett szükség van olyan programokra, technikákra, amelyek a bűnelkövetők társadalmi beilleszkedését és az áldozatok számára nyújtott segítő szolgáltatások fejlesztését célozzák, hangzott el a Szimbiózis Alapítványnál tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A fiatalkorúakra vonatkozó büntető igazságszolgáltatás alapelve a nevelés érvénysítése, a visszaillesztés, a speciális megelőzés előtérbe helyezése, míg a szabadságvesztés csak végső eszköz. A közösségi büntetések végrehajtásáért a Pártfogó Felügyelői Szolgálat felelős; külön magatartási szabályaként olyan programokon való részvétel írható elő a fiatalkorú és a fiatla felnőtt bűnelkövetők számára, amelyek hatékonyan csökkenthetik a bűnismétlés kockázatát, illetve az okozott sérele helyreállítására irányulnak. Az ilyen típusú beavatkozási formák kialakítását segíti elő személyre szabottan a Miskolcon működtetett Zöld Pont Közösségi Foglalkoztató (Mindszent tér 3.), amely másodikként alakult meg az országban.

Tevékenyen

A Foglalkoztató értékrend-korrekciós csoportfoglalkozásának része az a jóvátételi program, amelynek helyszínei a Szimbiózis Alapítvány, a Vadaspark és az Állatmenhely. A Szimbiózis Baráthegyi Majorságában jelenleg tevékenykedő öt fiatalkorú bűnelkövető a jóvátételi program keretében a terület napi karbantartásáról és szépítéséről gondoskodik.

Inkább segíteni

Egyikük, Lakatos Attila(16) kedvünkért félbehagyta a faültetést, s megosztotta velünk bűnét: ellopta egy fiatal lány táskáját.

– Ketten vettünk részt benne, de én loptam el. Pártfogót kaptam, és most itt is dolgozom. Szeretem csinálni: ásunk, követ törünk, ültetünk. Nagyon-nagyon megbántam amit tettem. Otthon kikaptam érte, a nővéremtől és apámtól is. Ő is megjárta a börtönt, amikor még kicsi voltam, de ő is megbánhatta. Az itteni fogyatékosokkal nem kerülünk közelebbi kapcsolatba, de látom, hogy ők is tevékenyek. Elgondolkodtam rajta, hogy én is születhettem volna ilyennek. Jó érzés, hogy végül is a munkánkkal nekik is segítünk. Inkább segíteni kell őket, mint bántani - mondta Attila.

Előadók

A sajtótájékozó előadói voltak:       

Kóta Tünde, a KIMISZ (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Igazságügyi Szolgálata) Pártfogó Felügyeleti osztályvezetője;

dr. Bogdán Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója;

Bárdos Zoltán, a KIMISZ Közösségi Foglalkoztató vezetője;

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!