Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.11. 13:17

Hol lesznek a járási székhelyek?

Miskolc, Budapest - Az önkormányzati reform még előkészítés alatt áll.

Miskolc, Budapest - Az önkormányzati reform még előkészítés alatt áll.A múlt héten egy Hercegkúton megtartott kistérségi társulási ülésen Demeter Ervin kormánymegbízott szájából elhangzott: Sárospatak és Sátoraljaújhely járási központ lesz. Adta magát a kérdés: a megyénk mely más települései kapják meg ezt a státuszt a tervezett önkormányzati reform végrehajtása után? A kérdést feltettük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárságának. Mint arról Horváth Orsolya, a KIM sajtóosztályának munkatársa arról munkatársunkat tájékoztatta, egyelőre egyeztetés alatt áll a járás-rendszer ügye, körülbelül egy hónap múlva kaphatunk választ kérdésünkre.

Póczos Nikolett, a borsod megyei kormányhivatal sajtreferense ugyanerre a kérdésre válaszolva szintén azt mondta, hogy még előkészítés alatt áll a járás-rendszer kidolgozása, ezért nem lehet pontosan megmondani, a megyében hol lesznek a régi-új közigazgatási rendszer központjai. A kérdésben az Országgyűlés tavaszi ülésszakán születhet döntés, tette hozzá a sajtószóvivő.

A járások, mint közigazgatási egységek Magyarországon évszázados hagyományra tekinthetnek vissza; 1914-ben még 442, a trianoni döntés után már csak 150 körül volt a számuk, ami az 1950-es „járásrendezés” után 140-re racionalizálódott, a járásrendszer 1983-as megszüntetésekor pedig 83 volt belőlük. A tervek szerint az önkormányzati reform során körülbelül 200 járást alakítanak ki országszerte, ezek jórészt a mai kistérségi központok lesznek.

A kormány a megyék adósságait és intézményrendszerét átvenné, a mai megyei önkormányzatra területfejlesztési feladatokat bízna, a tényleges államigazgatási feladatokat pedig a járások látnák el. A járások tisztségviselői nem közvetlen választás útján kapnák megbízatásukat, a területet a kormánymegbízottak és a járás polgármesterei közösen irányítanák.

Járások 1983-ban

Edelényi járás 

Encsi járás

Leninvárosi járás

Mezőkövesdi járás

Miskolci járás

Ózdi járás

Sátoraljaújhelyi járás

Szerencsi járás

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!