Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.20. 14:37

Jóvátételi program indul fiatalkorú bűnelkövetők számára

Miskolc - Fiatalkorú bűnelkövetők számára indul 15 órás jóvátételi program a miskolci Szimbiózis Alapítványnál, a Zöldpont Közösségi Foglalkoztató szervezésében.

Miskolc - Fiatalkorú bűnelkövetők számára indul 15 órás jóvátételi program a miskolci Szimbiózis Alapítványnál, a Zöldpont Közösségi Foglalkoztató szervezésében.Ennek keretében öt fiatal fogja "botlását" faültetéssel és területrendezéssel jóvátenni. A Szimbiózisnál ingyenesen végzett munkájukkal tevékenyen fejezik ki megbánásukat a társadalom felé, amelytől azt várjuk, hogy hosszútávon változtatnak magatartásukon.

A Szimbiózis Alapítvány autista és más, értelmileg vagy testileg akadályozott emberek számára biztosít tanulási és munkalehetőséget, szükség esetén otthont. Az intézmény kiváló lehetőséget nyújt a bűnelkövető fiatalok és a helyi közösség egésze számára is hasznos tevékenységre, a másság megismerésére, elfogadására, és szakma megszerzésére is. A majorban jelenleg tevékenykedő 5 fiatalkorú bűnelkövető a jóvátételi program keretében a terület napi karbantartásáról és szépítéséről gondoskodik.

A jóvátételi program a Zöldpont Közösségi Foglalkoztató értékrend-korrekciós csoportfoglalkozásának része. Ez - a 2010 decembere óta működő foglalkoztató többi programjához hasonlóan - a bűnmegelőzést kívánja szolgálni, a bűnismétlések valószínűségét szeretné csökkenteni azzal, hogy a fiatalkorú és fiatal felnőtt bűnelkövetők szociális készségeit fejleszti. Az elmúlt 10 hónapban mintegy 2500 érintettet ért el az intézmény, 173 fiatalt pedig csoport- és egyéni foglalkozásokon támogatott a jó útra térésben, közülük szeptember végéig 89-en eredményesen befejezték a programot. A foglalkoztató létrehozásának ötlete azon az elven alapszik, hogy nem mindig elég visszatartó erejű a büntetés, sokszor hatékonyabb, ha az ahhoz vezető okokat is megpróbálják hatástalanítani. Ha sikerül fejleszteni a hiányzó vagy elégtelenül működő szociális készségeiket, akkor nem csak a büntetéstől való félelem, hanem a belátás, az együttérzés vagy a saját életük tudatosabb vezetése tartja vissza őket az újabb bűncselekmények elkövetésétől.

Ennek érdekében a Zöldpont Közösségi Foglalkoztatóban csoportfoglalkozásokat tartanak, személyre szóló életvezetési és pszichológiai tanácsot adnak, jóvátételi programokat, korrepetálást szerveznek, és segítséget nyújtanak az álláskeresésben a már bűnelkövetővé vált vagy ilyen szempontból veszélyeztetett fiatalok számára. Vannak, akik számára kötelező a részvétel a foglalkozásokon: ez külön magatartási szabályként a büntetés része. Sok fiatal dönt úgy, hogy saját akaratából veszi igénybe az intézmény által kínált lehetőségeket.

A közösségi foglalkoztató programjait általában a miskolci Mindszent tér 3 alatt található Igazságügyi Szolgálat épületében tartják. Itt zajlanak az agresszióhelyettesítő, szociális készségfejlesztő, élménypedagógiai tréningek, a fiatalok bekapcsolódhatnak az értékrend-korrekciós vagy a munkaerő-piaci esélynövelő csoport munkájába is. Jóvátételi foglalkozásokat a Szimbiózison kívül a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban is szerveznek. Egyéni tanácsadásra is lehetőségük van a foglalkoztatóba járóknak: igény esetén pszichológus foglalkozik velük, akinek a tanulás okoz nehézséget korrepetálást is kaphat. Ezen kívül a közösségi foglalkoztató azoknak a fiatal nőknek is szeretne segíteni, akik nem sajátíthatták el a háztartásvezetés, gyermeknevelés helyes mintáit saját családjukban, számukra is indulnak csoportfoglalkozások. Azok a fiatalok, akik azért válhatnak (újra) bűnelkövetővé, mert a szabadidejük strukturálatlan, kontrollálatlan üres időtöltéssel telik, a Zöldházban mindezt hasznos elfoglaltságra válthatják, pl. benevezhetnek az Éjféli Sportbajnokságba. A közösségi foglalkoztató ezáltal, a Pártfogó Felügyelői Szolgálat háttérintézményeként fontos büntetőpolitikai elvárásokat teljesít a bűnmegelőzés, a viselkedés korrekció és a bűnözés kontroll területein.

A programok egyre szélesebb körben válnak elérhetővé. Miskolcon kívül hét településen - Ózdon, Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban, Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Bekecsen, Edelényben - és két büntetés-végrehajtási intézetben is tartottak foglalkozásokat a Zöldpont munkatársai az idén. A végrehajtás külső helyszínei folyamatosan, az igények szerint bővülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!