Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.06. 16:24

Két kicsi közös cipó a nagy kemencéből

Miskolc - A miskolci Szimbiózis Alapítvány majorsága újabb látáványossággal, lehetőséggel gyarapodott.

Miskolc - A miskolci Szimbiózis Alapítvány majorsága újabb látáványossággal, lehetőséggel gyarapodott.

A Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorság egyrészt még ma is küzd a tavalyi árvíz okozta károk helyreállításával, másrészt újabb és újabb ötletekkel áll elő azért, hogy a csökkenő állami támogatást saját maguk által termelt bevételekkel kompenzálja.

Az öt hektárom egy 14 autizmussal és értelmi fogyatékossággal élőket ellátó lakóotthon található és a mintegy 70 embernek (elsősorban különféle fogyatékossággal élőknek) munkahelyet biztosító foglalkoztatási rendszer: kertészet üvegházzal, istálló kecskesajtot gyártó konyhával, asztalos-, térkő-, és drótháló szövő műhelyek, kézműves és ajándéktárgy készítő manufaktúra. A lovagoltatás mellett a kisebbek számára kétkerekű csacsis kordé áll rendelkezésére.

A majorság legújabb büszkesége a napokban befejezett, éppen tesztelés alatt lévő többfunkciós kemence. Lehet benne kenyeret sütni, de van benne külön-külön sajt- és húsfüstölő, gyümölcsaszaló, üstház és sparhert is.

Kerek, illatos és finom

A csütörtöki tesztsütésnek az Észak-Magyarország két munkatársa is részese lehetett. Együtt drukkolhattunk Batta Istvánnal, aki most igyekszik elsajátítani a kemencefűtés és -használat csínját-bínját, Girhiny Péter konyhavezetővel, aki élete első kenyérkéit dagasztotta, valamint Szűcs Gyulával, a lakóotthon egyik lakójával, aki mint rendesen, ezúttal is szívesen segédkezett neki. Közös volt az öröm, amikor fekete kérgétől megkaparva, sós vízzel megmosdatva előttünk illatozott a két kis cipó. Az örömben hamarosan többen is osztozhatnak, hiszen a sikeres tesztév után most már a széles nyilvánosság elé tárják a „Turizmus élesben” programjukat.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!