Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.26. 16:04

Lesz ebéd Vilmányban

Vilmány - Vilmányban az áramszolgáltató fizeti ki az iskola konyhai gázszámláját.

Vilmány - Vilmányban az áramszolgáltató fizeti ki az iskola konyhai gázszámláját.

Hamarosan ismét tudnak ebédet főzni Vilmány általános iskolájában; az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport ugyanis rendezte a közel 900 ezer forintos tartozást.

Mint arról kedden hírt adtunk, Vilmányban meleg étel nélkül maradt 194 iskolás,74 óvodás, a rászoruló idős emberek és az ebédet igénylő önkormányzati dolgozók, mert a Tigáz Zrt. az önkormányzat tetemes tartozása miatt hétfőn az iskola konyháján is elzárta a gázt.

Boros Norbert, az áramszolgáltató társaságcsoport kommunikációs igazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy a szolgáltatási területükön minden segítséget megadjanak a nehéz helyzetbe került oktatási-nevelési intézmények működéséhez. A társaságcsoport ezúttal is az erre a célra létrehozott adományalapjából tudott segíteni a vilmányi iskolának. Hozzátette: az adománnyal szerették volna elérni, hogy a gyerekek életkörülményei és az egyenlő bánásmódhoz való joguk ne csorbuljon az önkormányzat nehéz helyzete miatt.

Nagy a teher

Abaúj országgyűlési képviselőjét, dr. Ódor Ferencet épp akkor értük el telefonon, amikor a vilmányi polgármesterrel, Melegh Károllyal tárgyalt a település nehézségeiről. A képviselőtől megtudtuk, miután olvasta a szerdai Észak-Magyarországban, hogy a településen már ebédet sem tudnak főzni, az áramszolgáltatóhoz fordult segítségért, mivel a céggel már régen jó kapcsolatot ápol. Tudta, hogy az áramszolgáltató karitatív tevékenységet is végez, tavaly például az árvíz idején tanúi lehettünk ennek. Dr. Ódor Ferenc úgy fogalmazott: az alapvető probléma az önkormányzatok állami finanszírozásával van. Minden olyan település az életéért küzd, ahol nincsenek adóbevételek, de intézményeket kell fenntartania. Még nagyobb a baj ott, ahol intézményfejlesztések történtek az elmúlt években, mert az önrész és a fenntartás még nagyobb terhet ró az önkormányzatra. A képviselő hozzátette: megoldást az önkormányzati finanszírozás átalakítása jelent majd, de ezt a kormány addig nem tudja megtenni, amíg az ország gazdasága be nem indul.

Sokan kérnek

Érdeklődtünk a Vöröskereszt megyei szervezeténél is, tudnak-e segítséget nyújtani a bajba került önkormányzatoknak. Grúbert Roland igazgatótól megtudtuk: önkormányzati intézményeknek nem tudnak segíteni, ugyanis a magánszemélyek segélyezését is alig győzik. Fűtésgondokkal és ki nem fizetett számlákkal kapcsolatban heti 50 levelet kapnak legalább csak a megyei központban, a felajánlás viszont egyre kevesebb.

Az Észak-Magyarország  kérdéseket tett föl a Tigáznak és a Belügyminisztériumnak, még várjuk a válaszokat.

ÉM


2009-ben Bajnai Gordon, akkori miniszterelnök is részt vett a felújított iskola avatásán és tanévnyitóján Vilmányban

Vilmány, 2011. október 26., szerda (MTI) – Az áramszolgáltató társaságcsoport rendezte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány általános iskolájának gáztartozását, ahol hétfőn a Tigáz Zrt. nemfizetés miatt kikapcsolta a gázt, emiatt meleg étel nélkül maradtak a diákok, és mindazok, akiknek az iskolai konyha főzött.


Gázzal fűteni már rég nem tudnak Vilmányban, most a konyhai gázt is elzárták.


Vilmány általános iskolájában, hétfőn a gázszolgáltató Tigáz Zrt. nemfizetés miatt kikapcsolta a gázt, ezért meleg étel nélkül maradtak a diákok, és mindazok, akiknek az iskolai konyha főzött – közölte Sztankai Szabolcs iskolaigazgató az MTI-nek.


Hétfőn a konyhán is kikapcsolták a gázt a vilmányi általános iskolában, így most meleg étel nélkül maradt 194 iskolás, 75 óvodás, a szociálisan rászoruló idősek, valamint az ebédet igénylő önkormányzati, intézményi alkalmazottak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!