Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.03. 17:56

Biztos, hogy lesz új villamosa Miskolcnak

Miskolc - Jövő januárban szerződést közhet Miskolc a nyertes villamosgyártó céggel, csak kérdés, kivel.

Miskolc - Jövő januárban szerződést közhet Miskolc a nyertes villamosgyártó céggel, csak kérdés, kivel.

Az már biztos, hogy lesz új villamosa Miskolcnak, de még nem tudni, hogy melyik cég gyártja: ez derül ki az MVK Zrt. pénteki közleményéből. Azaz sikeres lesz a miskolci villamosok beszerzésére kiírt immár negyedik közbeszerzési eljárás, ha rögös utat is jár be.

Az eljárás eredményét szeptember első heteiben hirdette ki a miskolci önkormányzat és az MVK Zrt., az olasz AnsaldoBreda céget mondta ki győztesnek. Ám hiába (mint ahogy várható is volt), a vesztes cégek közül hárman jogorvoslati kérelmükkel a Közbszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordultak, döntésüket a Solaris és a Skoda esetében már a múlt héten, a CAF cég kérelmével kapcsolatban pedig szerdán hozták nyilvánosságra.

Reparálható jogsértés

A döntésekről már beszámolt az Észak-Magyarország: a KDB a Solaris és a CAF jogorvoslati kérelmét elutasította, a Skodaénak azonban részben helyt adott. Mégpedig úgy, hogy megsemmisítette az ajánlatkérő önkormányzat és az MVK Zrt. eljárást lezáró döntését.

Az MVK Zrt. projektigazgatósága korábban úgy nyilatkozott, hogy csak a harmadik döntés nyilvánosságra hozatala után kívánja kommentálni a történteket. Ezt csütörtökön meg is tette. Kiadott közleményükben a Skodával kapcsolatos döntésről kifejtik,

a KDB nem szabott ki bírságot a döntés megsemmisítésének szükségessége miatt, mert „a megállapított jogsértés reparálható”. Ez annyit jelent, hogy nem kell előlről kezdeni a teljes eljárást, hanem a bíráló szakaszhoz kell visszatérni.

Mit vétett az önkormányzat? – kérdeztük, de Pintérné Gyuricza Ágnes közbeszerzési tanácsadó szerint nem erről van szó. Elmondta, a közbeszerzési eljárás szabályozásában vannak bizonytalanságok, amelyek eltérő jogértelmezést tesznek lehetővé. A KDB két pontban a Skodának adott igazat (az ő jogköre és feladata a döntés), ezért kell a bírálati szakaszt „újranyitni”. Ez annyit jelent, hogy újabb hiánypótlást kell elrendelnie az ajánlatkérő önkormányzatnak többek között a Skoda referencia igazolásaival kapcsolatosan, valamint a CAF egyik, a kizáró okok igazolási módjával kapcsolatos nyilatkozatát illetően.

Íme a forgatókönyv...

Ha ez megtörténik, akkor a következő forgatókönyv szerint haladhat tovább az eljárás.

Az ajánlatokat bíráló bizottságnak – a KDB döntése következtében – újra kell értékelnie a Skoda és a CAF ajánlatát, így különösen, de nem kizárólagosan újabb hiánypótlás elrendelése szükséges.

Ezután az ajánlatkérőknek legkésőbb a Skoda határozatának postai átvételét követő harminc napon belül ki kell hirdetni az eredményt. (A szakember szerint ez november 25-én várható.) Ha az új eljárást lezáró döntést egyetlen ajánlattevő sem támadná meg, úgy az eredményhirdetést követő tizedik napon megköthetnék a szerződést az új nyertessel.

Ám erre kicsi az esély. Valószínűbb, hogy valamely vesztes cég újra jogorvoslati kérelmet fogalmaz meg. Ez esetben az eljárások lefolytatása után történhetne meg a szerződéskötés.

Van érvényes ajánlat

Kérdeztük, dönthet-e úgy a Közbeszerzési Döntőbizottság az újabb jogorvoslati kérelmek után, hogy megsemmisíti a teljes eljárást, aminek következményeképp a városnak újra előlről kellene kezdenie a teljes közbszerzési eljárást. Ám a szakember szerint erről szó sem lehet. A „bíráló szakaszig” már mindenképp eljutottunk. És ha a másik két ajánlattevő (Skoda, CAF) hiánypótlása nem lenne megfelelő, és ezzel érvénytelen lenne ajánlatuk, is tudna a város szerződést kötni, hiszen van már egy érvényes ajánlat: az AnsaldoBredáé.

– Így ezt a közbeszerzési eljárást eredményesen le lehet zárni, azaz legkésőbb 2012 januárjában megköthető a szerződés a nyertes ajánlattevő céggel – fogalmazott Pintérné Gyuricza Ágnes. Arra a kérdésünkre, hogy benne maradunk-e a projekt határidejében, igennel válaszolt.

 

A villamosbeszerzésről

– A miskolci önkormányzat és az MVK Zrt. 31 új villamost kíván beszerezni a Zöld Nyíl villamosprojekt részeként. 

– Az AnsaldoBreda céggel még korábban szerződést kötött a Digép. Így ha ők nyernék a közbeszerzési eljárást, a gyárban készülnének a villamos egyes alkatrészei.

– Ez a mostani a negyedik közbeszerzési eljárás, amelyet a villamos beszerzésére írtak ki. A korábbiak sikertelenül zárultak.

 

ÉM-HM


“Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Zöld Nyíl villamos projekt IV. jármű tenderében az eredményhirdetést követően a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) jogorvoslati kérelmet nyújtott be három ajánlattevő: a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. (Skoda), a Solaris Bus & Coach S.A. (Solaris), valamint a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF)” – áll a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Projekt Igazgatóság csütörtöki közleményében.


Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a harmadik villamosgyártó cég, a spanyol CAF jogorvoslati kérelmét szerdán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!