Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 19:11

Már százötvenezren „Széchenyi Kártyáznak”

Szerencs - Újabb állomásához érkezett hétfőn a Széchenyi Kártya Program.

Szerencs - Újabb állomásához érkezett hétfőn a Széchenyi Kártya Program.

Kilenc évvel az első kártya kibocsátása után immár a 150 ezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya is gazdára talált. A jubileumi kártyákat Szerencsen adták át hétfőn az érintett megyei vállalkozások képviselőinek.

Az eseményen Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: büszke arra, hogy közel 70 milliárd forint értékű kihelyezés történt az elmúlt 8 évben a program keretében, ami példátlanul nagy szám. Döntően kkv-körben, aminek a hitelezési aktivitása kiemelkedő a Széchenyi Kártya esetében, míg más banki termékeknél ez nem mondható el - tette hozzá. Eddig több mint 9 ezer vállalkozó jutott kártyához, míg a regisztrált ügyfelek száma közel 15 ezer.

– Rendkívül nehéz helyzetben vannak jelenleg a vállalkozók, elég csak az emelkedő adóterhelésekre gondolni, éppen ezért is segítség a Széchenyi Kártya, és bízom benne, hogy az Agrár Széchenyi Kártya is nagy lehetőségeket nyit meg az agrárvállalkozások előtt – hangsúlyozta.

Sokat várnak

Dr. Egeli Zsolt, Szerencs alpolgármestere szerint lassan közhely, hogy a foglalkoztatottak kétharmadát a kkv-k adják. Szerencsen azonban az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

– Ez jól mutatja, hogy baj van, hiszen nem a vállalkozói szféra adja a munkát. Mivel a térségben mindig is kiemelt szerepe volt a mezőgazdaságnak, sokat várunk a Széchenyi Kártya agrár programjától. Bízunk benne, hogy olyan forrást ad a vállalkozóknak, ami elérhetővé teszi a fejlesztéseket. Ezért is öröm számunkra, hogy az első Agrár Széchenyi Kártyát itt adhatjuk át, mert hisszük, hogy a térségben továbbra is nagy szerepe lesz az agráriumnak.

Ádám Imre, a VOSZ megyei elnöke úgy fogalmazott, már a válság előtt is tőkehiánnyal közdöttek a cégek, és a Széchenyi Kártya volt az egyetlen lehetőség, hogy forráshoz jussanak, fejlesszék vállalkozásukat.

Az elmúlt időben jelentősen kibővült a program, többek között az agrárkártyát is bevezettük, így immár az agrár vállalkozók számára is elérhető ez a rugalmas finanszírozási forma.

Hit, piac, pénz nélkül

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: Ünnepelni jöttünk ide, de nem vidám a helyzet, mert 315-320 forintos euró és 420 forintos üzemanyagárnál nagyon nehéz vállalkozni.

– A válság alatt három dolgot veszítettek el a vállalkozók: hitet, piacot és pénzük sincs, hiszen az elmúlt 3 évben mindenki elköltötte már a tartalékát. Éppen ezért is kötelességünk a kártyát a gazdaság szolgálatába állítani. Piacot nem tudunk adni, de a tőkében segíthetünk...

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!