Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.15. 17:25

Modernebb, olcsóbb állam a cél

Miskolc - A Fidesz-frakció a szakpolitikai vitákat érvekkel és nem hatalmi eszközökkel vívja, mondta Pokorni.

Miskolc - A Fidesz-frakció a szakpolitikai vitákat érvekkel és nem hatalmi eszközökkel vívja, mondta Pokorni.

Kedden Miskolcon járt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Mint elmondta, az országjárás legfőbb célja, a költségvetési törvény megismertetése volt. 2004 óta most először tudjuk vállalni, hogy a GDP arányos költségvetési hiányt az Unió által megkövetelt három százalék alá szorítjuk. Tavaly ez 7,8 százalék volt, ami Pokorni elmondása szerint a magyar gazdaság bedőléséhez vezethetett volna, ha a kormány nem találja meg azokat a pluszforrásokat, amelyekkel négy százalékra sikerült szorítani a hiányt. Az Unióban Magyarország ellen 2004 óta túlzott deficit eljárás van folyamatban, ami azzal fenyegetett, hogy a jövő évi 1400 milliós támogatásunkat elveszítjük, és akkor garantáltan Görögország sorsára jut az ország. Pokorni Zoltán elmondta még: egymilliárd eurót visszafizettünk, további kétmilliárdot törlesztünk még, amivel a kormány szándéka az volt, hogy a részleteink is csökkenjenek. Az országot, az államigazgatást, az egészségügyet, oktatásügyet át kell szervezni, ami kényelmetlenséggel járhat, ám végső soron egy modernebb, olcsóbb államot kapunk.

Vihar az oktatái törvény kapcsán

Sajtóértesülések szerint a kormánypártok hétfői frakcióülésén éles szóváltás volt a kedden a parlament elé tárt közoktatási törvényjavaslattal kapcsolatban, ami egyik legfőbb kritikusának Pokorni Zoltánt tartják. A hírek szerint több fideszes is felvetette, hogy a kormánypártok buktassák meg a javaslatot, a miniszterelnök viszont kiállt mellette, mondván: a javaslat bírálata valójában ellene irányul.

Újságírói kérdésre, miszerint valóban csak a miniszterelnök iránti lojalitása miatt szavazott-e arra, hogy a bizottság minősítse általános vitára alkalmasnak a közoktatási törvény tervezetét, Pokorni Zoltán Miskolcon elmondta, Orbán Viktorral kapcsolatban valóban lojális akar maradni. Kifejtette: a Fidesz frakció üléséről – ahol a közoktatási törvénytervezetről tárgyaltak – egy rosszindulatú, eltorzított kiszivárogtatás jelent meg, ezt a Fidesz-frakció közleményben helyreigazította.

A frakcióülésen arról vitatkoztak, hogy a közoktatási törvény-tervezetről szóló előterjesztést általános vitára illik bocsátani, tette hozzá Pokorni, erre mondta a miniszterelnök, hogy ez egy olyan minimális és alapvető viselkedési norma, amit ő elvár mindenkitől. Ez rendben is van, ugyanakkor természetes, hogy minden kormányzati anyag is javítható, tökélesíthető módosító javaslatokkal, amitől Orbán Viktor nem zárkózott el – fűzte hozzá az alelnök. „A Fidesz-frakció a szakpolitikai vitákat nem hatalmi eszközökkel kezeli, hanem érvekkel folytatja le, természetesen támogatom a miniszterelnököt és kormányát, ezért kezdték el ennek a törvénynek a vitáját”, mondta még Pokorni Zoltán. A törvényjavaslatban meglátása szerint továbbra is vannak hibák, de ezeket majd módosítókkal orvosolni lehet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!