Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.03. 15:06

Nagyobb közbiztonságra vágynak Izsófalván

Izsófalva - Több rendőrt szeretnének, és gyűjtést szerveznek, hogy a helyi polgárőrök hatékonyabbak lehessenek.

Izsófalva - Több rendőrt szeretnének, és gyűjtést szerveznek, hogy a helyi polgárőrök hatékonyabbak lehessenek.

Izsófalva közbiztonságának javítása érdekében adománygyűjtésbe fogott a helyi Jobbik, hogy a település polgárőrségének technikai felszereltségét javítani tudják. Gyöngyösi Róbert, az alapszervezet elnöke hosszasan sorolta azokat a problémákat, amelyekkel őt is megkeresik a helybeliek.

Mint mondta, Izsófalván gyakoriak a betörések, lopások, de az elkövetők általában nyom nélkül eltűnnek. Gyakran a kertek felől, csoportosan közeledek. „Nemrégiben arról panaszkodtak lakosaink, hogy egy hétvége alatt 12 helyre hatoltak be illetéktelen személyek. Számtalanszor törtek már be magánlakásba, vendéglátó egységbe és közintézménybe”, mondta. Gyakori, hogy idegenek garázdálkodnak a magánportákon, visznek minden mozdíthatót, a lakosság retteg, tette hozzá.

Fojtogatták az idős asszonyt

A településen élőket egy október eleji rablás rázta meg leginkább. Mint ahogy azt Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa elmondta, október ötödikén hajnali háromkor ketten törtek rá egy 82 éves helybeli asszonyra, míg harmadik társuk az udvaron a figyelő szerepét töltötte be. Egy botot az asszony nyakára szorítva követelték a pénzét, amit meg is kaptak, majd kivették a fülbevalóját. Az áldozat kiabálására és a kutyaugatásra a szomszéd felkapcsolta az udvari lámpát, amitől a rablók megrémültek, és elmenekültek. Az ügyben a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya rablás miatt folytat eljárást, az elkövetők személye egyelőre ismeretlen.

Gyöngyösi Róbert egy másik, a települése szintén nagy port felvert bűncselekményről is beszámolt: mint mondta, 24-én egy fiatal bolti eladót az üzletben akart megerőszakolni egy bűnöző. A hölgynek sikerült a férfit kilöknie az üzletből, és segítséget hívnia. Mint a főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, a rendőrségen nem tettek bejelentést az esetről.

Már a sírkereszteket is lopják

Gyöngyösi Róbert szerint továbbra is gyakoriak a kábelégetések, fa- és színesfém lopások, veszélyes éjjel végigmenni a főutcán. A temetőből már a fejfákat, kereszteket tüzelik el, és az is előfordult, hogy halottak napja előtt egy idős néni zsebét forgatták ki a suhancok a sírkertben. Amikor rajtakapták őket, azt hazudták, hogy csak zsebkendőt kerestek... Gyöngyösi Róbert elmondása szerint a rendőrség ugyan járőrözik a településen, de amint elhagyák Izsófalvát, a tolvajok akcióba lépnek, a csak néhány napra magára hagyott házakat szinte azonnal kifosztják. Azért szeretnék CB-rádióval, lámpával, a járőrözéshez szükséges üzemanyaggal támogatni a polgárőrséget, mert így a rendőrök távollétében is lenne, aki oda tud figyelni a településen élőkre.

 

A statisztika szerint nincs gond

A rendőrségi statisztika szerint az idei esztendő első tíz hónapjában 47, Izsófalván elkövetett bűncselekmény vált ismertté, ami a tavaly 33-hoz képest valóban romló képet mutat, azonban a 2009-es 54 esethez képest stagnálást. A 47 bűncselekményből egy volt rablás (amit fentebb vázoltunk), két testi sértés, két közlekedési bűncselekmény, három garázdaság történt, és 14 lopásról, 10 betöréses lopásról érkezett bejelentés, míg a többi eset szabálysértési értékre elkövetett lopás volt. A mutatók szerint Izsófalván semmivel sem rosszabb a helyzet, mint a környező településeken, ezzel együtt az októberi rablás után – amikor Izsófalva polgármestere személyesen kérte meg a barcikai kapitányt, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet a faluban – gyakrabban járőröznek a rendőrök.

 

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!