Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.08. 18:21

Szemét-ügy: Sokba kerül a késedelem

Semjén - A szemétszállító helyett a kintlévőségkezelő szólít fel, de neki vastagon fog a pennája.

Semjén - A szemétszállító helyett a kintlévőségkezelő szólít fel, de neki vastagon fog a pennája.

Egyik semjéni olvasónk felháborodva hívta fel figyelmünket arra, hogy a község hulladék-szállítással megbízott közszolgáltatója „túlzott keménységgel” lép fel a késve fizető ügyfelekkel szemben. Aki nem fizeti be a megadott határnapig a negyedéves szemétszállítási díjat, attól „kamatostól” hajtja be a cég, jobban mondva a kintlévőségek kezelésével megbízott vállalkozás.

A negyedéves díj 5626 forint, amit olvasónk elfelejtett befizetni, a határidő lejára után három héttel azonban nem a szolgáltatótól, hanem egy kintlévőségkezelő cégtől kapott csekket, amin szerepelt a fenti tőketartozás, és 3625 forint behajtási költség. Olvasónk az eljárást több okból sérelmezi: mivel a hulladék-szállítási díj – közműdíjak közül egyedüliként – adóként behajtható, a 27 ezer forintos szociális segélyből élőktől is egyetlen tollvonással kasszírozható, vagyis aki valamiért nem tudott kifizetni 5626 forintot, annak „kicsavarnak a kezéből” 9251-et, ami olvasónk szerint felér egy uzsorakamattal. Panaszos olvasónk azt is nehezményezi, hogy a második csekket megelőzően nem kapott fizetési felszólítást, figyelmeztetést, hanem azonnal ilyen keményen lépett fel a szolgáltató. Panaszosunk arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy a problémája nem egyedi, több százan jártak így Semjénben, Ricsén, Lácacsékén és Dámócon.

A települések hulladékkezelését az AVE Miskolc Kft. látja el. Mint Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs, PR-vezetője az Észak-Magyarországnak elmondta, a jelenleg hatályos, hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint „a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.” A törvény alapján a díjhátralék keletkezését, azaz a fizetési határidő lejártát követő 30 napon belül a közszolgáltató, vagy jelen esetben a közszolgáltatóval jogviszonyban lévő követeléskezelést végző társaság felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére. E mellett a felszólításban a követeléskezelő cég saját költségeit is feltüntetheti, mely azonban a követeléskezelést végző céget érintő kérdés, válaszolta Pásztor Imre.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!