Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.01.16. 12:12

Veszélyes helyek Diósgyőrben

Hétfőn már délelőtt fél 9-kor kaptunk egy olvasói levelet a diósgyőri közlekedéssel kapcsolatban. Lazur István olvasónk azt írja, két helyszínen nagyon veszélyes lett a közlekedés, mivel az autóvezetők nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait.

Hétfőn már délelőtt fél 9-kor kaptunk egy olvasói levelet a diósgyőri közlekedéssel kapcsolatban. Lazur István olvasónk azt írja, két helyszínen nagyon veszélyes lett a közlekedés, mivel az autóvezetők nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait. Az egyik ilyen hely a Bölcs utcai villamosmegálló előtti kereszteződés, ahová egy STOP táblát helyeztek ki, de ezt sokan semmibe veszik. A másik veszélyes hely az diósgyőri Ady Endre Művelődési Ház előtt kialakított zebra, ahol az autók nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak.  

 

Olvasónk levele:

„2012.január 16-án megindult a villamosközlekedés a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között. Van azonban két helyszín ahol nagyon veszélyes lett a közlekedés, mert az autóval közlekedők nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait. Az egyik ilyen hely a Bölcs utcai villamosmegálló előtti kereszteződés ahová egy STOP táblát helyeztek ki, de ezt sokan semmibe veszik. Ha az útkereszteződésben csak STOP tábla van kihelyezve, akkor az útkereszteződésben való behaladás előtt kell megállni. Ha az útkereszteződésben STOP tábla és útburkolati jel is van, akkor az útburkolati jel előtt kell megállni - ezt írja elő a KRESZ.

A másik ilyen veszélyes hely az diósgyőri Ady Endre Művelődési Ház előtt kialakított gyalogátkelőhelynél van. Elfigyeltem reggel, hogy bizony az autósok nem veszik figyelembe ezt a zebrát, hiába mennek ott iskolások reggelente. A KRESZ 43 § (1) bekezdése így ír: Kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. 43 § (2) bekezdés Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni .

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy aki nem tartja be a szabályokat és nem érdekli, hogy reggelente a gyerekek többsége használja a gyalogátkelő helyet és veszélyezteti őket, mi lenne akkor, ha ne adja Isten, esetleg az ő édesanyját, gyermekeit ütné el a valaki az elsőbbségadás elmulasztása miatt. Ő lenne az aki a legjobban fel lenne háborodva és azonnali elégtételt követelne. Kedves autóvezetők, tessenek csak elgondolkodni ezeken a dolgokon és óvatosan, a szabályok betartásával közlekedni és a gyalogátkelőhelyeken megadni az elsőbbséget, hiszen a gyermekeink és szeretteink biztonságáról van szó.” 

-ÉM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!