Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.03.23. 19:40

"A sikerhez mindig kell valami kunszt"

Bogács - A jó idő meghozza a szabadtűzi főzőversenyekhez a kedvet. Ezekhez is van „receptje” Csetneki Lászlónak.

Bogács - A jó idő meghozza a szabadtűzi főzőversenyekhez a kedvet. Ezekhez is van „receptje” Csetneki Lászlónak.Csetneki Lászlót, a Szabadtűzi Lovagrend Főkancellárját, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régió elnökét sokan kérik fel: legyen szervezője, ötletadója, zsűrielnöke egy-egy rendezvénynek. Aznap, amikor Bogácson jártunk, épp Boldváról érkezett meg, ahol az aludtej fesztivál részleteit egyeztették. Meglehetős gyakorlata van e téren, hiszen évente 40 főzőfesztivál zsűrizését vállalja el.

Ezeradagos méret

A thermálfürdő területén lévő vendéglője még a szezonra vár, mondhatni üres, akárcsak a bejárat előtt elhelyezett saját óriás bográcsa, amelyet olykor kölcsön is kérnek tőle.

- A sikerhez mindig kell valami kunszt: egy rekordkísérlet, vagy például egy ilyen, ezer adagos óriás bogrács, mint ez. Egy ilyen biztos, hogy megállítja az arrajárót, nem lehet elmenni mellette anélkül, hogy bele ne kukkantanának, mi rotyog benne - adja át sok év tapasztalatát.

Arról is kérdezzük, nem gondolja-e, hogy túlságosan is „elszaporodtak” mostanság a főzőfesztiválok, főzőversenyek.

Kell az eszem-iszom

- Tény, hogy egy évben átlag 10 ezer főzőverseny van az országban, amelyek a falunapokból nőtték ki magukat. Hamar rájöttek ugyanis, hogy hiába csalogatják az embereket különböző kulurműsorokkal, az önmagában sosem annyira vonzó, mint ha összekötik egy kis főzőcskézéssel. Ha nincs evés-ivás, semmit sem ér. Ráadásul az emberek szeretik megmutatni főzőtudományukat, sőt, most már vannak, akiknek ez kimondottan hobbijukká vált. Megjegyzem, meglehetősen költséges hobbivá. Meghívják egymást az ország másik végéből is, várják a találkozást, s igyekeznek mindig újabb dolgokkal, meglepetésekkel előrukkolni. Valószínűleg lesznek, amelyek idővel abbamaradnak, de az igaziak fennmaradnak. Mint a vendéglátásban: csak az számíthat a megmaradásra, aki a szívét-lelkét is beleadja. Aki nálam megszáll, az biztos lehet benne, hogy nem marad éhen, s hogy a bőséges választék mellett oda is figyelnek rá. Minden áldott nap 50-70 féle ételből lakhat jól a vendég, ennyit talál reggel a svédasztalon. Nem kell nagyon különleges dolgokat kitalálni, tapasztalatom szerint az emberek szívesen veszik azokat az ételeket, amelyeket még anyáink főztek. No meg a rántott dolgok különösen mennek. No, gondoltam, rántani pedig sok mindent lehet - a hústól a különféle zöldségeken át a tojásig -, s ahányat, az annyiféle étel.

Megosztotta a titkot

A főkancellár azt a titkot is elárulja, miként lehet jó rendezvényt összehozni.

– Az egyik kedvenc mondásom: „Te ismered a péket, én a hentest - s máris megvan a szendvicsünk”. Szándék, ötlet és kapcsolat kell hozzá.

Csetneki László vendéglője „emlékfalához” vezet, amely telis tele az emlékezetes rekordokat, főzőversenyeket, -fesztiválokat megörökítő fotókkal. S ő kapásból mondja pontosan, hány méter hurkát, mekkora kabátszalonnát, hány centi átmérőjű óriás lepényt sikerült itt vagy ott, ekkor meg ekkor előállítani. Mindegyikhez van egy-két története is, amelyek szereplőit is név szerint említi. Megtudjuk: egyébiránt Csetneki László a világrekordok egyik hazai hitelesítője is, így aki ilyen felállításában gondolkodik, jól teszi, ha hozzá fordul.

Szalóczi Katalin

Csirkeszárnyvég-csipsz

Chillis, paprikás, mézes páclét készítek, ebbe forgatom bele a csirkeszárnyak legvégső harmadát, s legalább 2-3 órára ebben a pácban hagyom érlelődni. Lehet tovább is, de akkor a tetejére olajat öntök, hogy elzárja a levegőtől, s meg ne romoljon.

Ezt követően a szárnyvégeket forró olajba dobálva 1-2 percig sütöm. Arra számítani kell, hogy az olaj fröcsögni fog, de megéri! Ezt követően papírtörlőre szedem a szárnyvégeket, s leitatom róluk a nedvességet. A következőkben immár másik, nem túl forró olajban, ezúttal már szép lassan átsütöm. Tálba szedem, s akár frissen, akár hidegen tálalható.

Tipp: Az alkalmazott eljárás során szint eltűnik a bőre, a csontok, a porcok. Egyszerű és nagyszerű rágcsálnivaló. Mindig nagy sikere van.

Kevésből kétfogásos ételt a családnak

Alapvető hozzávalók: 6 főre 2 kg krumpli, egy fej hagyma, kevés zsiradék, 1+1 tojás, kevés liszt, pirospaprika

Elkészítése: a megtisztított krumplit felkockázva annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzzük, majd leszűrjük.

A leves

Egy fél fej hagymát apróra vágva kevés zsiradékban megdinsztelünk, pirospaprikát adunk hozzá, s feleresztjük a főzőlével. Reszelt tésztát főzünk bele.

A második fogás kétféle is lehet.

Az egyik: a krumplit átnyomjuk a krumplitörőn, hozzáadunk 1 tojást, s annyi lisztet, amennyit felvesz. Forró vízbe szaggatva átfőzzük, leszűrjük. Hagymás zsírra szedjük, s már fogyaszthatjuk is.

A másik: a pirított hagymával törjök össze a krumplit. Ha egy kis reszelt sajttal megszórjuk, s rápirítjuk, még finomabb.

Tipp: egyik változatot sem rontja el egy kis tepertő, vagy a padláson talált száraz kolbászvég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!