Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.03.23. 16:28

Olvasó: "életveszélyes helyzetek és tömegpánik a buszon"

Miskolc - Egy lapunkhoz eljuttatott olvasói levél szerint a Miskolcról Kesznyéten és Tiszaújváros felé közlekedő buszok zsúfoltak, a járművek élet-és balesetveszélyesek. Lapunk a helyszínen tájékozódott, a Borsod Volán a levélben leírtak miatt kivizsgálást rendelt el.

Miskolc - Egy lapunkhoz eljuttatott olvasói levél szerint a Miskolcról Kesznyéten és Tiszaújváros felé közlekedő buszok zsúfoltak, a járművek élet-és balesetveszélyesek. Lapunk a helyszínen tájékozódott, a Borsod Volán a levélben leírtak miatt kivizsgálást rendelt el.

"Kedves Szerkesztőség! Elnézésüket kérem, hogy levelemmel zavarok!" - írja Olvasónk. "Azért kerestem meg Önöket, mert nem hiszem, hogy ha máshoz fordulok emberszámba sem veszik a kérdést. Ez egy elég kényes téma... (...) Nem hiszem, hogy egyéni esetről van szó, de érdekeltségem lévén az ügy kapcsán, csak erről tudok nyilatkozni. Kérem, a nevem ne közöljék! Az a problémám, hogy a déli órákban különösen, de talán általában is igaz a téma, a Miskolc-Kesznyéten(-Tiszaújváros) között közlekedő járatra nevetséges körülmények között lehet feljutni, mely bajnak gyökere feltehetőleg a ritka járat követésben leledzik. A déli órákban tehát az amúgy sem túl művelt utazó közönség próbál felnyomulni, egy szóló buszra (13-as kocsiállás fél órával a busz indulása előtt kígyózó sorokkal), ami minden órában ha egyszer talán közlekedik, életveszélyes helyzetet és tömegpánikot okozva rendszeresen, a zsúfolt buszjáratoknak köszönhetően."

Nincs hely

"A kocsikon nemhogy hely nincs, de országúti közlekedésre is alkalmatlan az eszköz, a többi között a lépcsőn is álló utasok miatt, nem beszélve arról a tényről, hogy az ajtót néha bezárni sem tudja a járat üzemeltetője. A felszállás veszélyes, a fenntartózkodás élet és balesetveszélyes. Zárójelben jegyzem meg, hogy mindezért persze fizetni is kell. A Borsod Volán több települést vont össze ezzel az egy szerencsétlen járattal, a létszám és a jegykezelés miatt további komoly stresszt okozva ezzel és a közlekedés biztonságát tovább veszélyeztetve, a sofőrök esetében. Hernádnémeti községbe, új, fűtött csuklós buszok közlekednek fél óránként, alacsony kihasználtsággal, ezért számomra érthetetlen, hogy a néha Hernádnémetit is érintő busz, melyen a tömegnyomor enyhe kifejezés, miért nem minősül kiemelt kategóriába a cég részéről? Nem szoktak utas létszámot ellenőrizni, ez világosan látszik, de az, hogy 2012-ben egy cég ennyire ne legyen érdekelt a szolgáltatásának minőségének fenntartásában? Felháborító, undorító, hogy kiszolgáltatott embereket használnak fel arra, hogy a profitjukat a sötét középkor színvonalával növeljék." - állítja levelében Olvasónk. "Pofátlan és aljas dolog ez és szívesen meghívnám a cég összes vezetőjét egy délután 1-2 órakor közlekedő járataira! Kérem, problémám a sajtó nyilvánosságának erejével jelezzék a nevem nélkül, a Volán társaság számára."

Gyerek az ablakon át

Mielőtt jeleztük volna Olvasónk felvetéseit a közlekedési vállalat felé, fényképezőgéppel a kezünkben meglátogattuk a 13-as kocsiállást. A csütörtökön 11.50-kor startoló busz környékén nem tapasztaltunk tömegnyomort, kígyózó sorokat. Ez a képlet igaz a 12.45-ös újvárosi buszra is, igaz ennél a járatnál már volt sorban állás. (Mint ahogy a többi kocsiállásnál is a Búza téren.) Bevalljuk, a legizgalmasabb az a jelenet volt, amikor egy fiatalasszony a járdáról beadta, feladta gyermekét a busz ablakán át egy rokonnak...   Mindettől függetlenül természetesen továbbítottuk Olvasónk tapasztalatait a Borsod Volán Trt. felé. A társaságtól megtudtuk, hogy "a levélben leírtak kivizsgálására intézkedtek, utasszámlálást rendeltek el, amely több napon keresztül zajlik". Bővebb hivatalos választ a jövő hét közepére ígért az Észak-Magyarországnak a közlekedési cég.

JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!