Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.04.23. 08:56

Csúcsidőben drágább lenne az utazás

Miskolc, Budapest - Csak csúcsidőn kívül járna az utazási kedvezmény? Az érintettek szerint ez elfogadhatatlan.

Miskolc, Budapest - Csak csúcsidőn kívül járna az utazási kedvezmény? Az érintettek szerint ez elfogadhatatlan.Harmadára-negyedére csökkenhet a Volán társaságok száma, az utazási kedvezmények csúcsidőben nem lennének érvényesek, megvágják a párhuzamosan közlekedő vasút- és autóbuszjáratok számát, átalakítják a MÁV-ot és a Volánokat - többek között ezek a kormány tervei a közösségi közlekedés átszabásával kapcsolatban.

Az utazási juttatások átalakításával akár 20-25 milliárd forintot spórolhat az állam, állítja Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára. A napokban úgy tájékoztatta a sajtót: a 65 év felettiek és a hat éven aluliak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők utazási kedvezményei megmaradnak, a rendszert azonban mindenképpen felülvizsgálják. Hozzátette: elképzelhető, hogy végül nem változik a kedvezményben részesülők köre, ám szabályozzák, hogy a kedvezmények mikor vehetők igénybe. Így például a tárcánál felvetődött, hogy kedvezményeket csúcsidőben, reggel 7 és 9 óra, délután 14 és 17 óra között nem lehetne igénybe venni.

Sok a dolguk

De mit szólnak mindehhez az érintettek? Kohán Attiláné, a Bulgárföldi Szivárvány Nyugdíjas Egyesület vezetője úgy fogalmazott: a kedvezmények korlátozása biztos, hogy nagy elégedetlenséget fog szülni a nyugdíjasok körében.

– Azért, hogy valaki nyugdíjas, még nagyon sok munkája és intéznivalója van. Viszik-hozzák az unokákat óvodába, iskolába, ezt pedig nem lehet csúcsidőn kívül tenni. A hivatalokba és az orvosnál sem lehet azt mondani, hogy csak 10-től délig adjanak sorszámot – jelezte a klub vezetője.

Megjegyezte: igazságosabb lenne az a megoldás, ha mindenki a nyugdíjával arányos kedvezményt kapna. A kisnyugdíjasok ingyen utazhatnának, a magas nyugdíjjal rendelkezők pedig fizetnének.

Este utazzanak?

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének felső-tiszai régióvezetője, Szilágyiné Kerekes Margit is elégedetlen a kormány terveivel. Tapasztalatra szerint már így is nagyon nehezen tudnak eljutni a más településen tanuló gyerekek a lakóhelyükről az iskolába. Iskolába menni pedig nem lehet csúcsidőn kívül, de ugyanígy az orvoshoz is reggel kell elindulni. Szerinte az is elképzelhetetlen, hogy ha például a család nyaralni indul, akkor nyáron a legnagyobb melegben, délben induljanak el, vagy este utazzanak, mert csak akkor kapnak kedvezményt.

Elfogadhatatlan a korlátozás

Elfogadhatatlannak tartja az utazási kedvezmények tervezett korlátozását Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Mint fogalmazott, ezekben az években, amikor a családok bevétele egyre csökken, a kiadások pedig nőnek, akkor jelentős veszteség érné a diákokat, ha nem vehetnék igénybe csúcsidőben az 50 százalékos kedvezményt. Nagyon sokan laknak ugyanis más városban, más megyében, ők hetente-kéthetente hazautaznak, sokan pedig bejárók, akik naponta igénybe veszik a Volán vagy a MÁV járatait. Az elnök hangsúlyozta: ha korlátozzák a hallgatók kedvezményét, tiltakozni fognak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!