Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.04.20. 07:36

Terítéken a közutak három fő „gyilkosa”

Miskolc - Csütörtökön tartotta éves beszámoló ülését Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Miskolc - Csütörtökön tartotta éves beszámoló ülését Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.A megyei baleset-megelőzési bizottság (MBB) éves beszámoló ülésén a közlekedési szakemberek áttekintették és értékelték a megye közlekedésbiztonsági helyzetét.

Az ülésen a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberein túl megjelentek a közúti közlekedés biztonságáért felelős, illetve abban érintett további szervek és szakemberek is, tájékoztatta lapunkat dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője. Többek között képviseltette magát a közlekedési felügyelet, a megyei közútkezelő, a Magyar Autóklub Észak-Magyarországi Szervezete, a NAV, a MÁV., a mentőszolgálat, a megyei polgárőr szövetség, a Borsod Volán, valamint a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezeteinek Regionális Szövetsége is.

Az éves beszámoló ülésen ott volt Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, az országos baleset-megelőzési bizottság ügyvezető elnöke is. Kovács Béla ezredes, főkapitány-helyettes, rendészeti igazgató az MBB elnöke, Lasztóczi Péter alezredes, az MBB korábbi ügyvezetője, Pitkó László alezredes, a főkapitányság közlekedésrendészeti ksztálykezetője, az MBB ügyvezető elnöke, valamint dr. Lovassyné Németh Mária alezredes, az MBB titkára adtak tájékoztatást az elmúlt év főbb baleseti mutatóiról.

Sebességmérő zónákat alakítanak ki

A tájékoztató során elhangzott: a járműforgalom szinte folyamatos emelkedése ellenére a megye közútjain 1963 óta tavaly történt a legkevesebb személyi sérüléssel járó baleset. A baleseti-csúcsnak számító 2005-ös év óta a baleseti mutatók ugyanis – a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően –  folyamatosan csökkennek. A kedvező tendencia ellenére a szakembereknek jócskán akad még tennivalójuk, mivel megyénkben a tavalyi évben 749 balesetben még így is 34-en vesztették életüket.

A tájékoztatón az előadók megemlítették: a közutak három fő „gyilkosának” a sebességtúllépés, az ittas járművezetés és biztonsági öv használatának elmulasztása számít.

A tervekről szólva Kovács ezredes kiemelte: nyugat európai mintára a megye „baleseti gócpontjainak számító”, veszélyeztetett útszakaszokon a hatóságok úgynevezett sebességmérő zónákat alakítanak ki, melyeket figyelemfelhívó tábla is jelöl majd. Ezáltal kívánnák a kritikusnak mondott útszakaszok baleseti mutatóit minimálisra redukálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!