Borsod-Abaúj-Zemplén

2013.11.18. 11:36

Közlemény - Jobbik: Tavaszra megbénulhat a borsodi egészségügyi ellátás?

Miskolc - A megyei egészségügyi ellátás erőltetett központosítása tavaszra megbéníthatja az ellátórendszert Borsodban, ezt mondta hétfői sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

Miskolc - A megyei egészségügyi ellátás erőltetett központosítása tavaszra megbéníthatja az ellátórendszert Borsodban, ezt mondta hétfői sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.A politikus szerint a Csillagpont kórháznak nevezett „monstrumban” egyelőre a működés feltételei sem adottak, mégis egy szűk kör erőltetett ütemben sietteti az átszervezést, többek között a Semmelweis Kórház profiljainak áthelyezését a Megyei Kórházba. Mint mondta, ennek köszönhetően a várólisták mára jelentősen megnövekedtek, pedig már ügyeleti időben is folyamatosan műtenek az orvosok.

A politikus hangsúlyozta, a jövőben a MISEK-ből 115 sebészeti ágynak megfelelő beteg kerül át a Megyei Kórházba úgy, hogy utóbbi sebészeti ágyszáma nem követi ezt a növekedést, ami alapvetően veszélyezteti az ellátást. Aggasztó az is - tette hozzá -, hogy a traumatológia és ortopédia eddigi 6, illetve 2 műtője helyett a Megyei Kórházban jelenleg 4 áll rendelkezésre. Emellett teljes egészben megszűnik a mellkas sebészet és az urológia is a városi intézményben. Mivel az ott maradó szülészet-nőgyógyászat sebészeti és urológiai, a tüdőgyógyászat pedig mellkas sebészeti konzíliumot követel meg, ezek felszámolása életveszélyes állapotokat idézhet elő. Mindezek következtében sok orvos már most Miskolc elhagyását fontolgatja, ami beláthatatlan következményekkel járhat a város és a megye egészségügyi ellátása szempontjából - jelentette ki a képviselőjelölt.

Emlékeztetett arra is, a központosítás koncepciója korábban már Hajdú-Bihar megyében is felmerült, de az ottani felelős döntéshozók véleménye alapján gyorsan el is vetették. Ha ugyanis minden szakterület egy helyre koncentrálódik, az intézmény működési zavara esetén az egész megye ellátás nélkül marad. Ennek ellenére a miskolci vezetés úgy tűnik, eltökélten ragaszkodik kamikáze elképzeléseihez - fogalmazta meg véleményét Badány Lajos.

Jakab Péter, 

Jobbik B.-A.-Z. megyei és miskolci alelnöke,

Miskolc MJV önkormányzati képviselője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!