Budapest hírei

2011.03.13. 12:34

Mesterházy: Szabadság és köztársaság

<p>A szocialisták nem a királyság, hanem a szabadság jelképeit tartják fontosabbnak: a 48-as kokárdát, az 56-os lyukas zászlót és a Kossuth-címert - írja Mesterházy Attila a készülő alkotmány kapcsán, vasárnap. Az MSZP elnöke kijelenti, hogy tisztelik és folytatják a magyar emberek szabadságtörekvéseit és ragaszkodnak a köztársasághoz.</p>

A magyar szocialisták elítélnek minden bal- és jobboldali zsarnokságot, amely a magyar embereket sújtotta évszázadok alatt - írja Mesterházy Attila a www.mesterhazy.hu/ honlapon. De tisztelik és folytatják minden jobb- és baloldali, minden arisztokrata, nemes, közrendű magyar ember szabadságtörekvését, mégpedig köztársaság államformában. "A Köztársaság nem ruha a nemzet testén. A Köztársaság jelenti azt, hogy Magyarország mindannyiunk hazája, kirekesztés nélkül. Szomorú, ha ezt valaki nem érti" - írja a politikus.

Mesterházy Attila azt írja, a Magyar Köztársaságban nincsenek várurak, szolgabírák és úriszék. A szocialisták nem akarnak vármegyéket főispánokkal, ahogy csendőröket se kakastollal.

Az MSZP elnöke azt írja, hogy a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint a magyar történelem folytonossága 1944. március 19-én, a német megszállással szakadt meg. "A német megszállás egy olyan korszak mélypontja volt, amelyet az elviselhetetlen szegénység, az irredentizmus, a jogfosztás, a választójog korlátozása, a második világháborúba történő öngyilkos belépés és a zsidótörvények jellemeztek. Az Orbán-rendszer szerint ez belefér a történelmi folytonosságba, az 1946-os Második Köztársaság nem" - írja Mesterházy Attila.

A szocialisták elnöke szerint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepe jó alkalom arra, hogy kimondják: nem akarnak időutazást. "Tiszteljük a múltunkat, de ragaszkodunk a jövőnkhöz! Itt, a hazánkban, a Magyar Köztársaságban!" - zárja sorait Mesterházy Attila.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!