Budapest hírei

2012.03.17. 12:30

BTF - Operaritkaság a Budapesti Tavaszi Fesztivál programján

Budapest, 2012. március 17., szombat (MTI) - A debreceni, Csokonai Színház-beli, egyben magyarországi bemutatót látva Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője úgy határozott, mindenképp támogatót kell találnia, hogy Korngold A halott város című operáját beilleszthesse a fesztiválprogramba. A darabot március 21-én, szerdán este a Fesztivál Színházban láthatja a közönség.

Budapest, 2012. március 17., szombat (MTI) - A debreceni, Csokonai Színház-beli, egyben magyarországi bemutatót látva Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője úgy határozott, mindenképp támogatót kell találnia, hogy Korngold A halott város című operáját beilleszthesse a fesztiválprogramba. A darabot március 21-én, szerdán este a Fesztivál Színházban láthatja a közönség."Szerzője szélesen áradó dallamokból szőtte moralizáló alkotását, elbűvölő az egész zene, áriákkal, együttesekkel, átvezető zenékkel. Örülök, hogy legalább egy előadásra vendégül láthatjuk az előadást, és aki kevésbé mobil, Budapesten most megismerheti" - mondta a fesztiváligazgató.

A mű előadhatóságának feltétele: két kitűnő énekes szükséges színre viteléhez. Kocsár Balázs Rálik Szilviában és Nyári Zoltánban megtalálta az ideális előadókat - tette hozzá Vitézy Zsófia.

Korngold A halott város című operájának hazai színpadra állítása dédelgetett álma volt Kocsár Balázs karmesternek. A Mahler-kortárs osztrák-cseh zeneszerző művét az utóbbi évtizedben fedezték fel az operaházak, San Franciscótól Bécsen át Londonig rendszeresen játsszák.

Korngoldot általában filmzeneszerzőként jegyzik, ő hozta létre a szimfonikus filmzenét, Max Reinhardt rendező hívta el Hoollywoodba - idézte fel a karmester. Két Oscar-díjat is kapott, az egyiket Kertész Mihály Robin Hoodjáért.

A halott város című operát Kölnben és Hamburgban egyszerre mutatták be 1920-ban, Kölnben a XX. század egyik legnagyobb karmesterének, Otto Klemperernek a vezényletével. A bemutatót nagy ováció fogadta.

Debrecenben Vlad Troickij állította színpadra az operát, az ukrán rendezőnek ez volt az első operarendezése. A Fesztivál Színházban, ahol kicsi a zenekari árok, és ezért a zenekar a színpadon foglal helyet, míg az énekeseket néma színészek „kettőzik le”. Kocsár Balázs karmester szerint „A halott város olyan, mintha egy kései Puccini-operát Richard Strauss hangszerelt volna meg”. Azáltal, hogy a zenekar a színpadra kerül, „nemcsak a zene, hanem maguk a zenészek is az előadás főszereplőivé válnak”.

Erich Wolfgang Korngold 1897. május 29-én született Brnóban, az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Négyéves korától tanult zongorázni. 1906-ban Gustav Mahler csodagyereknek nevezte és beajánlotta Alexander von Zemlinsky zeneszerzőhöz, aki másfél éven át tanította.

Csak 13 éves volt, amikor a bécsi Hofoperben bemutatták A hóember című balettpantomimet, amelynek zenéjéről Richard Strauss később elismerően írt. 1916-ban bemutatásra került két egyfelvonásos operája (Polykrates gyűrűje és Violanta), de a legnagyobb sikert 1920-ban A halott város című opera bemutatója hozta Korngold számára. 1927-ben újabb bemutatóra került sor, a mű címe, Heliane csodája (Das Wunder der Heliane). A zeneszerző 1957. november 29-én hunyt el Hollywoodban.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!