Budapest hírei

2012.04.21. 13:56

Könyvfesztivál - Kihirdették az e-könyv írói pályázat eredményét

Budapest, 2012. április 21., szombat (MTI) - A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország e-könyvírói pályázatra 172 pályamű érkezett. A mezőnyből négyet díjazott, 40-et pedig megjelentetésre érdemesnek talált a Turczi István költő, író vezette zsűri – hangzott el szombaton a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. április 21., szombat (MTI) - A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország e-könyvírói pályázatra 172 pályamű érkezett. A mezőnyből négyet díjazott, 40-et pedig megjelentetésre érdemesnek talált a Turczi István költő, író vezette zsűri – hangzott el szombaton a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón.Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója elmondta: három éve kezdték el fejleszteni a multimediaplaza.hu online webáruházat, amelyről jelenleg 1600 e-könyvet, képeket, zenei cédéket, Magyarország összes turistatérképét, számítógépes programokat lehet letölteni. A vezérigazgató kiemelte, hogy a 172 pályaműből 163 az irodalmi kategóriában, 9 pedig az ismeretterjesztő kategóriában versenyzett. Lerch Attila, a Microsoft Magyarország üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a pályázat célja az volt, ne vesszen el "az olvasás szeretete", valamint hogy elektronikus tartalomhordozók ne csak az mp3-ak lejátszására szolgáljanak, hanem az "igényes szépirodalom" népszerűsítésére is. Turczi István, a zsűri elnöke szerint erős volt a mezőny, mint fogalmazott: a pályázatra a regényműfajok "kavalkádja" érkezett, a pályaművek között van fantasy, kalandregény, romantikus lektűr, sci-fi és szépirodalom is.

A zsűri irodalmi kategóriájában három elismerést osztott ki. Első díjat kapott Fürcht Pál Zsolt Canis do című regényéért, a második Gráczer László Tamás lett Germánia című történeti abszurdjával, a harmadik helyen M. Lamos Krisztina végzett Exit című szépirodalmi művével. Az irodalmi díjazottak egy-egy e-könyvolvasót és egy-egy kiskönyvtárnyi e-könyv csomagot vehettek át. A verseny fődíját, egy személyi számítógépet, az ismeretterjesztő kategória nyertese, Rákócza Richárd kapta, aki Castro személyesen című művével pályázott. A sajtótájékoztatón ismertették a multimediaplaza.hu újdonságait, valamint bejelentették, hogy a Kossuth Kiadó kortárs irodalmi életművek e-formában történő megjelentetését tűzte ki célul. Elsőként Fábri Péter író, költő, dalszerző műveit kezdték el kiadni, egyelőre a szerző tíz műve érhető el e-formátumban. Földes László, a Kossuth Kiadó informatikai szerkesztőségének vezetője elmondta: az életműkiadásban az írók által jóváhagyott, esetleg javított verziókat jelentetik meg. Ezeket Földes László a filmek rendezői változatához hasonlította. Megjegyezte: a kiadásban helyet kapnak a szerzők által írt cikkek, esszék is. Fábri Péter a művei e-könyvvé történő szerkesztésének nehézségeit osztotta meg a hallgatósággal. Megjegyezte, eredetileg a teljes életművével szerettek volna végezni a könyvfesztiválra, de a munkák során új tipográfiai megoldásokat kellett találniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!