Budapest - XI. kerület

2011.01.11. 19:27

Fegyelmit javasol az ÁSZ a XI. kerület jegyzője ellen

<p>A jegyző elleni fegyelmi eljárás megindítását javasolja a XI. kerület képviselő-testületének az Állami Számvevőszék (ÁSZ).</p>

A kerület 2007-2010 közötti gazdálkodásának ellenőrzéséről készült, kedden nyilvánosságra hozott ÁSZ-jelentés szerint a jegyzőt a teljesítések igazolásának és az utalványok ellenjegyzésének hiányosságaiért, hibáiért terheli felelősség. A törvény szerint ugyanis a jegyző köteles a polgármesteri hivatalban olyan pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszert működtetni, amely biztosítja az önkormányzat forrásainak szabályszerű, szabályozott felhasználását.

Az elkészült jelentést kedden adta át Hoffmann Tamásnak, a kerület polgármesterének Sepsey Tamás. Az ÁSZ főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta azt is: a számvevők ezeket a hiányosságokat már az öt évvel ezelőtti ellenőrzésnél is kifogásolták, de az ügyben nem történt változás, ezért javasolták a felelősségre vonást.

A 2007 és 2010 első negyedéve közötti időszakot vizsgáló jelentés megállapításai szerint az önkormányzat a költségvetések végrehajtása során a pénzügyi egyensúlyt minden évben biztosította. Az összegzésből a többi között azt is kiderül: a vizsgált időszakban Újbuda nem készült fel eredményesen - a belső szabályozottság és a szervezettség terén - az európai uniós források igénybevételére, a támogatások felhasználására.

Sepsey Tamás kérdésre válaszolva arról is beszélt: az ellenőrzés során nem foglalkoztak azokkal a "nagy ügyekkel", amelyeket a kerület előző vezetése alatt többször nyilvánosan is bírált az akkor ellenzékben lévő Fidesz-KDNP, mert az ÁSZ a pénzügyi egyensúlyt vizsgálta.

Az ÁSZ jelentésével kapcsolatban a XI. kerületi önkormányzat a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta: a számvevőszéki jelentést a képviselő-testület elé kell terjeszteni, a jegyző elleni fegyelmi eljárás indításáról a testület dönt 30 napon belül. A vizsgálat megállapításainak legenyhébb következménye, hogy a fegyelmi eljárás során a jegyző megrovást kap, a legsúlyosabb következmény, ha a fegyelmi eljárás hivatalvesztéssel jár.

A kerület közleményében egyebek mellett az is szerepel: elfogadják az ÁSZ által tett javaslatokat, és ezeknek megfelelő döntéseket hoznak a következő hónapokban. Az eddig kifizetett uniós pályázatírói díjak szerződéseit - különösen az ÁSZ által említetteket - felülvizsgálják, a sikertelen pályázatokért kifizetett részletet visszakövetelik az adott cégtől, ennek érdekében tárgyalásokat kezdenek. A jövőben a pályázatíró vállalkozóknak csak akkor fizetnek sikerdíjat, ha a pályázatot elfogadták és nyertesnek nyilvánították.

Tavaly decemberben a belső pénzügyi ellenőrzés - ÁSZ által is feltárt - hiányosságai miatt új pénzügyi szabályzat készült. Az államháztartáson kívülre - például a civil szervezeteknek nyújtott - támogatások kifizetésére új elszámolási rendszert dolgoztak ki. Ennek elfogadása a költségvetési rendelet kihirdetésével egyidejűleg, 2011 februárjában várható. Az eddigi előleg-kifizetési gyakorlatot pedig megszüntetik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!