Budapest - XVII. kerület

2011.03.01. 14:25

Majáliskor birtokba vehetik Rákosmente Új Városközpontját

<p>Rákosmentén az utóbbi 30 év legnagyobb beruházása a keresztúri városközpont megújítása. 2,7 hektáros területen 2010 tavasza óta folynak az új városközpont- beruházás tizenhét projektelemének munkálatai. 90%-os készültségben vannak a bruttó 1,6 milliárd forintos beruházás munkálatai.</p>

A XVII. kerületi Új Városközpont fejlesztés öt fő részre tagolható:

  • új közösségi Főtér, Info Pont építése, zöldfelületek, vízjátékok kialakítása;
  • Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése, energetikai korszerűsítése, ügyfélbarát portál kialakítása;
  • étterem, bérelhető irodák építése a Polgármesteri Hivatal mellett
  • Pesti út déli oldalának rendezése, buszforduló megépítése, a Fuchs kastély kertjének felújítása, közösségi térré alakítása;
  • a Szent Kereszt tér megújítása és a Pesti út északi oldalának zöldfelületi fejlesztése.

Az Új Városközpont egyik fontos célja az eddig hiányzó zöldfelületek fejlesztése: 6300 négyzetméter füvesített terület létesül automata öntözőrendszerrel, összesen 227 darab örökzöld és lombhullató fát, valamint több mint 7 ezer cserjét és ugyanennyi egynyári virágot ültetünk el.

Nagy hangsúlyt fektetnek a gyalogos és a kerékpáros közlekedésre is

A projekt területén 80 háromszemélyes padot, 63 kerékpártárolót, 60 szemetes kosarat és szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyezünk ki. Egy díszkút, egy vízjáték és egy kaszkád is emeli majd a főtér, illetve a Fuchs-kastély kertjének fényét, amelyből a legérdekesebb látványosságnak a főtéri vízjáték ígérkezik, ami a maga nemében egyedülálló lesz Budapesten és országosan egyaránt. A mintegy két méter magas szerkezet felső, vízszintes elemeiben kétszer negyvenöt darab apró fúvóka van elrejtve, amelyek összefüggő vízfüggönyöket képeznek a talaj felé. A fúvókák nyitását, zárását számítógép vezérli, ezáltal lehetővé válik, hogy egy kép, vagy akár szöveg jelenjen meg a vízfelületen.

A vízjáték körüli kisebb tér különlegességét pedig az évszakok szerint változó díszkivilágítás fokozza, ami télen is hangulatossá teszi a tér ezen részét, amikor a vízjáték értelemszerűen nem működik. A félig földbe süllyesztett Info Pont lesz a főtér egyetlen épülete, amelyben információs fal, ingyenes internet hozzáférést szolgáltató (Wifi-s) teraszos cukrászdakávézó, a talajszint alatt pedig nyilvános illemhely és a BKV tartózkodó kap helyet. A kávézó a kerületi művelődési házak rendezvényeiről tájékoztatást nyújt, sőt jegyeket is árusítanak majd.

A rendezett városközpont létrehozása értékteremtés, amely a városlakók közterheinek hozzájárulásával létesült, ezért közös érdekünk a terek, utcabútorok minőségének hosszú távú megőrzése. Közterület-felügyelőink mellett az értékek megóvását és megőrzését a fejlesztési területen elhelyezett térfigyelő kamerák is segítik.



Forrás: rakosmente.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!