Budapesti atlétikai vb 2023

2023.08.17. 14:19

Nekik szurkolhatunk hazánk legnagyobb sporteseményén

A Nyíregyházi Sportcentrum atlétái közül Tóth Balázs, Boros Bence, Helebrandt Máté, Szikszai Róbert és Kerekes Dóra indul a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Tóth Balázs, Boros Bence, Helebrandt Máté, Szikszai Róbert és Kerekes Dóra indul a világbajnokságon

Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum

Most már tényleg csak órák vannak hátra, hogy megkezdődjön hazánk régóta várt csúcseseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság. Magyarországot 63 atléta képviseli a szombaton startoló és augusztus 27-ig tartó viadalon. A népes hazai mezőnynek a Nyíregyházi Sportcentrum öt kiválósága is tagja, nevezetesen Kerekes Dóra, Boros Bence, Szikszai Róbert, Tóth Balázs és Helebrandt Máté teljesítményét figyelhetjük megkülönböztetett figyelemmel.

Nem is kell sokat várnunk az első sportolónk bemu­tatkozására, hiszen a vb első száma, a férfiak 20 kilo­méteres gyaloglása Helebrandt Mátéval a mezőnyben már szombaton 8.50-kor elrajtol.

– Jól sikerült a felkészülésem, sérülés és betegség sem hátráltatott – mondta el lapunknak a negyedik világbajnokságán induló gyalogló. – Két héttel ezelőtt jöttünk haza Spanyolországból, ahol három hetet voltunk magaslati edzőtáborban. Edzünk ezen a héten is, de már nem olyan sokat, mint korábban. Próbálok nem izgulni, de azért érzem, hogy különleges vb lesz, mivel Magyarország a házigazda. Hazai rendezésű nemzetközi verseny mindig különleges, ezt a terhet próbálom elnyomni magamban, hogy csak a versenyre koncentráljak.

Színvonalas viadalra van kilátás, mivel a nemzetközi mezőny a párizsi olimpiát szem előtt tartva már a 20 kilométeres távot preferálja.

– Jövőre csak húsz kilométer és vegyes váltó lesz az olimpián, ezért aki eddig hosszabb távon, vagyis ötven, majd harmincöt kilométeren versenyzett, kénytelen átváltani húsz kilométerre. Emiatt biztosan erősebb lesz a mezőny a világbajnokságon, amit már az idei eredmények is mutattak, hiszen sokkal nehezebb volt bekerülni a világranglista első ötven helyezettje közé. Egyéni csúcs közeli időt szeretnék elérni (1:22,14 óra), viszont sok függ a külső körülményektől, például az időjárástól. Helyezésben nem tudok mit mondani, nehéz megítélni, hogy mire lehet elég ez az idő, de ha az egyéni csúcs közelében zárok, akkor elégedett leszek – tette hozzá Máté.

A gyaloglók után máris a következő versenyzőnkért, a súlylökő Tóth Balázsért szoríthatunk.

– Elég sűrű, versenyekkel tűzdelt volt az utóbbi időszak – fogalmazott a 23 éves nehézatléta. – A szinten tartás és a formában maradás volt a lényeg, úgy érzem, ez sikerült. A napokban már az utolsó simításokat végeztünk. Meglátjuk, mit tudok kihozni magamból. Nagyon jó lenne új egyéni csúcsot elérni (18.87 méter a jelenlegi – a szerk.), de a fő célom, hogy megközelítsem azt, vagy legalább az idei legjobbamat beállítsam. Nagyon várom a versenyt, ez egyszeri alkalom, valószínűleg nem lesz olyan többször, hogy itthon versenyezzünk világbajnokságon.

Balázsnak nem lesz ismeretlen a mezőny, egy hónappal ezelőtt a Gyulai István Memorialon is a világ legjobbjaival versenyzett. Mint mondja, másokkal ellentétben ez nem teszi görcsössé, inkább tanulási lehetőségként és élményként fogja fel a helyzetet.

Boros Bence selejtezőben indul, később akár ő is összemérheti képességeit világsztárokkal. A sprinter a váltóval már hónapok óra készül a vb-re, az viszont csak a múlt heti kerethirdetésen vált biztossá, hogy egyéniben is megméretheti magát száz méteren.

– Nem számítottam erre – ismerte el az országos bajnok futó. – A hirdetés előtti napon már említették Bakosi Bélának, de az még nem volt hivatalos. A hirdetés napján aztán Szikszai Robi hívott fel, hogy gratuláljon, amit köszöntem szépen, de nem tudtam, hogy mihez. Azóta átállítottam a fejemben, hogy egyénit is futok. Szerintem soha nem sikerült ilyen jól a felkészülésem, mentálisan és fizikailag sem érzek semmilyen visszatartó erőt arra, hogy jó eredményt érjek el a 100-as selejtezőn és a 4x100-on. Hosszú volt ez a szezon, én nem szoktam ilyen sokáig húzni, felnőtt világversenyekre kevésbé jártam korábban. Ennek megfelelően kellett alakítani a formát.

A 27 éves sprinter azt is elmondta, milyen eredményt érne el Budapesten.

– Ami az egyénit illeti, ha nem is egyéni csúccsal (10.40 mp), de a szezonbeli legjobbammal elégedett lennék (10.47) – mondta el Bence. – A váltónk három külföldi és egy hazai edzőtáboron vett részt, további három-négy edzésünk volt Budapesten, illetve négyszer versenyeztünk. Összekovácsolódott a csapat az elmúlt hónapokban, mindent fölteszünk erre a vb-re. A szövetség negyven másodperc körüli futásra számított tőlünk a csapat Európa-bajnokságon. Ott 39.67-ot értünk el, vagyis túlteljesítettük a célt. Most nem mondtak nekünk elvárást, de mi négyen, magunk között meghatároztunk egy időeredményt, amit szeretnénk elérni.

Időrendben haladva még mindig szombatot írunk, amikor a diszkoszvető Szikszai Róbert is megkezdi a versenyzést.

– Első körben az volt a legfontosabb, hogy kijussak a világbajnokságra – foglalta össze az elmúlt hónapok történéseit. – Harminchat fő indulhat, én harminckettedik helyen zártam a rangsorban. Június közepén küzdöttem egy sérüléssel, most kezdek egyre jobb formába lendülni, remélem, jól sikerül a szombati verseny. Nem izgulok, de természetesen rátesz egy lapáttal a hangulatra, hogy Budapesten van a világbajnokság, viszont nem készülünk máshogy, mint a többi világversenyre. A felkészülést elvégeztük, most már csak a formaidőzítésen volt a hangsúly. Az utóbbi időben már csak napi egy edzésem volt, csütörtök reggel az utazás előtt edzettem még egyet, a versenyig már nem fogok. A versenypályán egyébként sem lehet gyakorolni, de pénteken megnézzük még egyszer a dobókört, hogy nem változott-e az országos bajnokság óta.

Robinak oda kell tennie magát a selejtezőben, mert csak a mezőny egyharmada jut fináléba.

– Eddig általában 62-63 méter kellett a bejutáshoz, de mindegy is, milyen eredménnyel, mindenképp nagy dolog lenne, ha bekerülnék a döntőbe, viszont, ha 63 méterrel kiesek, amiatt sem kellene szégyenkeznem – tette hozzá Szikszai.

A nyíregyházi sportolók közül utolsóként, már vasárnap délelőtt Kerekes Dóra mutatkozik be.

– Volt egy részleges keresztszalag-szakadásom decemberben, de abból hamar felépültem és utána jól sikerült a munka – beszélt a diszkoszvető a felkészüléséről. – Olyan kiugró eredményem még nem született idén, amit szerettem volna, remélem, hogy még összejöhet, bizakodva várom a vb-t. Próbálok nem rágörcsölni arra, hogy itthon versenyezhetünk, de mindig látom a közösségi médiában a posztokat, így nehéz elterelni a gondolatomat. Nagyon jó a helyszín, jó hangulat veszi körül a versenyt, várom, hogy megtapasztaljam. Erős a mezőny, de nem foglalkozom másokkal, hanem csak a saját teljesítményemmel, szeretnék egyéni csúcsot elérni.

A NYSC sportolóinak versenye

Augusztus 19., szombat
8.50: 20 km gyaloglás (Helebrandt Máté)
10.30: súlylökés, selejtező (Tóth Balázs)
12.35: 100 m, selejtező (Boros Bence)
19.10 és 20.40: diszkoszvetés, selejtező (Szikszai Róbert)
Augusztus 20., vasárnap
9 és 10.30: diszkoszvetés, selejtező (Kerekes Dóra)
Augusztus 25., péntek
19.30: 4x100 m váltó, előfutamok (Boros Bence)

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!