Nyíregyháza

2020.07.26. 15:30

Nem csak a medencében példakép

Az Európa-bajnok vízilabdázó tudja, milyen üzenetet kell átadni a fiataloknak.

Fotó: Pusztai Sándor

Csütörtökön folytatódott a nyíregyházi Aqua SE Példaképek közelről elnevezésű sorozata, a fiatal vízilabdázók ezúttal az UVSE-ben játszó Gangl Edinával és Szegedi Pannival találkozhattak.

A 16 éves Szegedi Panni utánpótlás-válogatott, klubjával 13 évesen nyert felnőttbajnokságot, jó úton halad tehát afelé, hogy példaképpé váljon. Gangl Edinát jobban ismerhetik a sportkedvelők, beszélgetésünk során pedig kiderült, nem csak a medencében elért eredményeivel szolgál arra, hogy felnézzenek rá a fiatalabbak.

Egerszegire mindig felnézett

A 30 éves sportoló úszással kezdte, de a víz mellett a labdát is szerette, ezért vízilabdára váltott. Az első edzésen beállították a kapuba, és ott is ragadt. Mint mondja, megvan benne az a bolondság, amire egy kapusnak szüksége van, másrészt pedig sosem szeretett egy lenni a sok közül. Az eredmények az edzőit és őt igazolják, pályafutása eddigi csúcsa a 2016-os Európa-bajnokság, amelyen a torna legjobb kapusaként tevékeny részt vállalt a magyar válogatott végső győzelmében. De ha már példaképek, Gangl Edina kire nézett fel gyerekként?

Névjegy

Név: Gangl Edina

Születési dátum: 1990. június 25.

Sportág: vízilabda

Klubjai: Győri VSE (2005–2007), Újpesti TE (2007–2009), UVSE (2009–2010), Egri VK (2010–2014), UVSE (2014–).

Eredményei: Európa-bajnok (2016), Európa-bajnoki bronzérmes 3x (2012, 2014, 2020), junior Európa-bajnoki ezüstérmes (2008), Universiade-ezüstérmes (2013), magyar bajnok 7x (2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019) magyar bajnoki bronzérmes (2011, 2014), a 2016-os Európa-bajnokság legjobb kapusa, a magyar bajnokság legjobb kapusa (2014, 2015, 2016), az év magyar vízilabdázója (2017).

– Mindig is szerettem ilyen eseményekre járni, mert nekem is jó volt látni egy-egy példaképet, és hallani az ő pályafutásuk történetét – kezdte a választ Gangl Edina.

– Érdekes volt hallani, hogy mi motiválta őket vagy éppen egy-egy mélypontból hogyan álltak fel. Ezek segítettek engem is, és remélem, segítenek más tehetséges fiatalnak is. Az én példaképem Egerszegi Krisztina volt. Az ő pályáját követtem gyerekként, fantasztikus sportoló és ember.

– Mindig élvezet volt látni a képernyőn, pedig ő nem volt az a „showman”, aki el akarja adni magát. Szerencsés vagyok, mert manapság, akik a példaképeim lehetnek, azok a csapattársaim.

A vízilabdázónak határozott elképzelése van arról, hogy a profi sportolóknak milyen üzenetet kell átadniuk egy ilyen, a csütörtökihez hasonló eseményen.

– A gyerekeknek a profi szemléletet kell átadni, ha valamibe belekezdünk, akkor azt szívvel-lélekkel csináljuk, illetve meg kell velük értetni, hogy a tanulás nem elhanyagolható – fejtette ki.

Muszáj „beléjük verni”, hogy a sport csak egy ideig tart. Nagyon kecsegtető lehet, hogy magas fizetésért sportol valaki, de annak valamikor vége lesz.

– Itt fontos megemlíteni, hogy nem csak a sportolói pályafutás után van csak lehetőség a tanulásra, hanem párhuzamosan kell a kettőt csinálni. Nem ritka a vízilabdában, hogy doktorok, tanult emberek szállnak ki a medencéből, és kezdik a civil életüket.

A legnagyobb motiváció

A kiváló játékost azért még jó néhány évig elnéznénk a magyar válogatott kapujában, és persze számára is az a legfőbb motiváció, hogy jól szerepeljen a nemzeti csapattal. Noha a tervek szerint a 2020-as lett volna a csúcsév, a koronavírus-járvány közbeszólt, így csak a januári, budapesti Európa-bajnokságot lehetett megrendezni. A kontinensviadalon a mieink bronzérmesek lettek, így olimpiai selejtezőre kényszerültek, a kvalifikáció azonban elmaradt, és az ötkarikás játékokat is jövő nyárra halasztották.

– Sajnáljuk, hogy így alakult, de ugyanaz a célunk, mint eddig.

Egy sportoló életében nem lehet nagyobb motiváló erő, mint az olimpia. Csak az lebeg a szemünk előtt, hogy kijussunk oda és jól is szerepeljünk

– zárta szavait Gangl Edina, aki később medencébe is ugrott csapattársával, és a gyerekekkel együtt közös edzésen vett részt.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában