Helyi közélet

2017.02.07. 14:08

A jégtorlódás árvizet, a fagyott talaj belvizet okoz

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Tiszabercel-Nagyhalász térségében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Tiszabercel-Nagyhalász térségében.

– Bár az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjén átlagosan csak 5 mm eső esett, a Túr romániai vízgyűjtő területén 10 mm, folyóinkon a hóolvadás által is táplált erőteljes árhullámok levonulása tovább folytatódik – tájékoztatott Bodnár Gáspár védelemvezető, vízügyi igazgató.

A Tisza az országhatártól Tivadarig apad, viszont Vásárosnaménynál egy nap alatt több mint 70 cm-t emelkedett a vízállás. A folyó Szatmárcsekéig jégmentes, ám Tiszamogyorósig zajlik a jég, Tiszamogyorós és Zsurk között 18 km-en 150 cm vastagságú torlódott állójég van.

A Szamos, a Túr is végig árad. Az országhatártól Sonkádig jégzajlás tapasztalható, a Kraszna Ágerdőmajornál tetőzés közeli. – A folyók jégviszonyait a gátőreink folyamatosan figyelik, naponta háromszor jelentést tesznek a védelmi törzsnek. A jéghelyzetet folyamatosan értékeljük, a védelmi töltésekben lévő zsilipeket lezártuk – tette hozzá a szakember.

Nem képes elszivárogni

A talajfagy miatt a hóolvadásból származó víz nem tud elszivárogni, ezért a szántóföldeken elöntések keletkeztek. Számottevő belvízhelyzet Felső-Szabolcs alsó öblözetében alakult ki, ezért vasárnap óta a tiszaberceli szivattyútelepen 12 órában belvízszivattyúzást végeznek, irányított vízlevezetést hajtanak végre. Hétfőn délután Tiszabercel–Nagyhalász térségében I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Pásztor András a megye (mező)gazdasági életének rutinos szereplője szerint nem tragikus a jelenlegi időjárási helyzet. – Ha az elkövetkező napokban nem lesz eső és marad a plusz 7–8 Celsius fok, engedhet a talaj felső, fagyott rétege és elszivároghat a belvíz. – A szántóföldi kultúrákban különösebb gond nem lesz, inkább a kalászosoknak árthatott a fagyos január és az olva­dó hó – fogalmazott a Timári Vetőmag Kft. ügyvezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában