Nagyvilág

2011.01.20. 20:56

Kazah ügyvédek beperlik a Hold és a Mars „tulajdonosát”

<p>A kazahsztáni Asztana város egyik ügyvédi irodája pert indít az amerikai Dennis Hope ellen, aki másfél éve a Hold és a Mars tulajdonosának kiáltotta ki magát – adta hírül az ukrán Korrespondent hírportál.</p>

A kazah jogászok keresetükben elsősorban megkérdőjelezik Hope tulajdonjogát a Naprendszer objektumaira, másrészt anyagi kártérítést követelnek az ebből fakadó erkölcsi veszteségekért.

Aszilbek Abdigarejev, az asztanai ügyvédi iroda vezetője a Nemzetközi Döntőbíróságon azok érdekeit kívánja képviselni, akik bedőltek az amerikai szélhámos hirdetéseinek, és komoly összegekért telkeket vásároltak tőle a Holdon és a Marson. Az nem ismeretes, hogy Kazahsztánban hány ilyen vevő akadt. Mindenesetre a kazah ügyvédek 6 millió dollár összegű kártérítést kívánnak kicsikarni Dennis Hope-tól az általuk képviselt kazah állampolgárokat ért erkölcsi veszteség fejében.

Dennis Hope, aki Nevadában életének nagy részét félcipők és bakancsok eladásával töltötte, észrevette, hogy az 1967-es Nemzetközi Űregyezmény csak a különböző országoknak tiltotta meg, hogy bármiféle jogot formáljanak a Holdra, ám magánembereknek nem. Ráadásul az amerikai törvénykezés alapján, aki egy telekkönyvbe beíratja magát egy gazdátlan földterület tulajdonosaként, és nyolc éven át senki sem emel ez ellen kifogást, az a föld tényleges tulajdonosa lesz. Így Mr. Hope még 1980-ban bejegyeztette magát Hold tulajdonosként - jobb híján - a San Francisco-i telekkönyvbe. Később pedig a Marsra is jogot formált.

Nemrégiben egyébként a Napot privatizálta egy spanyol nő, aki azt tervezi, hogy a felhasznált napenergiáért adót vet ki a világra. A kazah ügyvédek talán ettől is megmenthetnek bennünket…

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!