Csenger hírei

2013.12.02. 09:10

Államtitkár avatta a csomagolóközpontot Csengerben

November 28.-án csütörtökön Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkára látogatott el Csengerbe, melynek apropója az Almarégió Kft Csomagolóház ünnepélyes átadása volt.

November 28.-án csütörtökön Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkára látogatott el Csengerbe, melynek apropója az Almarégió Kft Csomagolóház ünnepélyes átadása volt. A rendezvény keretein belül, Apáti Ferenc ügyvezető igazgató köszöntőjét, Forján Zsolt Csenger város polgármesterének elismerő szavai követték. A polgármester hangsúlyozta mind a vállalkozók ilyen formában a kormányzat által történő támogatásának fontosságát, mind az ez által közvetetten és közvetlenül létrejövő munkahely teremtési lehetőségeket. Kiemelte a csengeri járás foglalkoztatottsági mutatószámainak javulását az elmúlt 2-3 évben, melynek eredményeképpen megyei szinten 4 helyet sikerült javítani, a térség hátrányos helyzetének ellenére is. Az üzem felavatását jelképező szalag átvágása előtt, Kovács Sándor a Sz-Sz-Bereg Megyei közgyűlés alelnöke beszédében hangot adott az ilyen és ehhez hasonló beruházások fontosságának, és elismerését kifejezve gratulált az üzem létrehozásához, további sikereket kívánva az agrárszférában a társaság tagjainak, és a dolgozóknak egyaránt. Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkára beszédében méltatta az ilyen mértékű összefogás erejét a célok elérése érdekében. Véleménye szerint, Magyarország helytállásához az uniós és a világpiacon egyaránt szükségesek az Almarégió Kft. beruházásához hasonló technológiai fejlesztések, amelyek a magas hozamukkal, és színvonalas, jó minőségükkel biztosítják a nemzetközi versenyképességet.Mint azt Apáti Ferenc ügyvezető igazgatótól megtudtuk, az Almarégió Kft 2008-ban jött létre, alakulásában kiemelendő az a körülmény, hogy olyan gazdálkodók alapították, akik felismerték, hogy versenyképes magángazdaságok csak akkor tudnak megjelenni a piacon, ha koncentrálódnak. Közös célul tűzték ki egy kiemelkedően magas minőségű és nagy mennyiségű magyar áru előállítását, még ha ezzel nagyobb kockázatot, nagyobb anyagi áldozatot is kell vállalniuk, a megfelelő árbevétel elérése érdekében. A megalakult társaság tagjai már több éve mezőgazdasági tevékenységet folytatnak részben főtevékenységben, részben kiegészítő jelleggel, hozzáértésük és tapasztalatuk jelentős mértékben járult hozzá a sikerek eléréséhez.

A tájjellegből adódóan a legfontosabb termék az alma, hiszen ezt a régiót hívják az „alma hazájának".

A termék termesztése már hosszú múltra tekint vissza a térségben, hiszen a valamikori termelőszövetkezetek, állami gazdaságok gyümölcstermesztésének mintegy 90%-át adta a térségben az alma. Természetesen ezen ültetvények nagy része már kiöregedett, helyüket felváltották az intenzív, szuper intenzív gyümölcsösök, melyeknek jelentős része az elmúlt években fordult termőre. Az új ültetvények mintegy 95%-a állami támogatás mellett létesült, hiszen ekkora összköltségű beruházást a szatmári gazdák nem igazán tudtak volna saját erőből finanszírozni. Jelenleg Csenger és vonzáskörzetében 450 hektár almaültetvény terül el, egy átlagos évben erről a területről 18-20000 tonna alma takarítható be. Ekkora mennyiségnél már mindenkinek gondoskodnia kell a piacáról, a tárolási lehetőségről és marketingről.

A társaság gazdasági életben betöltött szerepvállalásának növekedése, valamint a térségben, de országosan is érvényesülő koncentrációk, és ezzel együtt a termelés és a gazdálkodás hatékonyságának fokozása érdekében fogtak össze a gazdák, és hozták létre az Almarégió Kft-t.

A tagok jelenleg 155 hektáron gazdálkodnak, intenzív és szuper intenzív körülmények között. Erről a termőterületről 5-6 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be. a 2012-es évben a társaság árbevétele 410 millió forint, mely döntő többségben almából származik, a 2013 évi becsült árbevétel 450 millió forint körül várható. A fajtaválaszték színes, hiszen 15 fajta alma áll a Kft rendelkezésére.

2012-ben kimagaslóan jó almatermés volt a térségben, de az idei évben 30-40% kiesést könyvelhettek el a gazdák a társaság termelői körzetében. A kiesés okai: a korai fagyok március- áprilisban, és a július – augusztusi hónapokban kialakult aszály. Mindettől függetlenül a szüretidő az előző éviekhez hasonlóan alakult augusztus 20-tól október 31-ig. Az értékesítés elsődleges csatornája belföldön a SPAR Magyarország Kft., de külföldi piacokkal is rendelkezik. Értékesít Ausztriába, Olaszországba, Romániába, Lengyelországba. A piac bővülését elsősorban az üzembehelyezett beruházásnak köszönheti, hiszen a gépekkel sokkal gyorsabban, és nagyobb tömegben tudják az almát értékesítésre szánt áruvá alakítani.

A megvalósított beruházás eredményeként 1000 tonna tárolására alkalmas hűtőház, és egy csomagolóközpont került kialakításra. A beépítésre kerülő válogató és csomagológép fajtája AWETA. A válogatógép teljes üzemben 5 tonna almát képes leválogatni óránként. A válogató gépsorra az alma vizes ürítéssel kerül fel és a leválogatott alma tartályládába történő visszatöltése szintén vízben történik, amely jelenleg a legkíméletesebb módszer, hiszen válogatás során nem törik a gyümölcs. Az AWETA gépsor képes színre, méretre, hibára osztályozni. A méretre válogatott almát a csomagolóházban ugyancsak vizes ürítő segítségével juttatják a szárítón keresztül a csomagolóasztalra. A méretre válogatás előnye: mondjuk ha a vevő egyfajta almaméretet rendel (pl: 80-85 Golden) bármikor ki tudja szolgálni. Előnyei közé tartozik a hatékonyság, 8 órás műszakban akár 30-40 tonna almát is képesek a technológia segítségével lecsomagolni. A csomagolóház el van látva zacskózó gépsorral, neccező és folpackozó géppel. Ezen berendezések segítségével a Kft bővíteni tudja termékkínálatát. A beruházásnak köszönhetően a technológiai fejlesztésen túl, a társaság 35 főnek tud állandó munkahelyet biztosítani, és ezen a létszámon kívül természetesen az idénymunka hónapjaiban foglalkoztatott munkavállalók száma is igen jelentős, 230-250 fő.

A csomagolóközpont, hűtőház és térburkolat bekerülési értéke közel 950 millió forint.

Az Almarégió Kft napjainkra már véglegesen elismert termelői szervezetként működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!