Nagyvilág

2010.11.29. 16:33

Közlekedési káosz Nagy-Britanniában

<p>Több száz iskolát kellett bezárni hétfőn Skóciában, Észak-Írországban és Anglia észak-keleti részén a rendkívül kemény tél és havazás miatt.</p>

A Brit-szigeteken több repülőtér nem fogad és nem is indít járatokat. Így például Edinburgh-ba nem lehet repülővel eljutni. Skóciában 3000 háztartás maradt áram nélkül. A vezetékeket a vihar tépte le. A szolgáltató szerint a legtöbb helyen estére helyre tudják állítani a vezetékeket.

A BBC jelentése szerint Angliában 450, Skóciában legalább 800, Észak-Írországban pedig csaknem 100 iskola zárt be. Az oktatási intézményekben a rossz időjárás miatt szünetel a tanítás. Hogy meddig, azt egyelőre nem lehet tudni. A meteorológusok szerint további kemény fagyok és erős havazás várható az ország több körzetében is.

Keresztbe fordultak a kamionok az úton

A hatóságok a jeges, alig járható utakra hívták fel a figyelmet. Arra kérik a brit autósokat, hogy csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van. Az éjszaka az egyik skót autópályán több száz gépkocsi akadt el a hóviharban, több kamion pedig keresztbe fordult az úton. A helyzetet csak délelőttre sikerült normalizálni, akkor indulhatott meg a forgalom a pályán.

Nagy-Britanniában az autó-motor szövetség arra figyelmeztette az ingázókat, hogy körültekintően vezessenek, és vegyék figyelembe a rossz útviszonyokat is. Emellett azt is kiemelték, hogy nem szabad az autóra úgy tekinteni, mint egy meleg télikabátra. A tapasztalatok szerint sok autós úgy indul útnak, hogy nincs nála kabát, dzseki sem. A szövetség szerint ez azért is veszélyes, mert ha elakad valaki útközben, akkor nem tud biztonságos helyre gyalogolni a jeges szélben kabát nélkül.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!