Egyperces

2008.09.21. 16:40

Repülővel mentenék a fecskéket Hortobágyon

<p>Hortobágy - 150 legyengült fecskét etetnek jelenleg a Hortobágyi Madárkórházban, mert a madarak saját erejükből nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak eleséghez.</p>

Emiatt sok fecske nem is tud elrepülni időben a telelőhelyére. A természetvédők ezért azt tervezik, hogy a MALÉV gépeinek segítségével elrepítik a fecskéket melegebb vidékekre, valószínűleg Tunéziába vagy Törökországba - tudta meg a Független Hírügynökség.

Önkéntesek és a madárkórház munkatársai lisztkukacokkal etetik Hortobágyon a sovány és legyengült madarakat. A fecskék a korán jött hidegben nem jutnak elég táplálékhoz, ezért nincs erejük a több ezer kilométeres vándorúthoz. Az állatvédők ezért a MALÉV segítségét kérték.

A madárkórházban jelenleg 150 fecskét etetnek. A szakemberek éjjel-nappal dolgoznak, próbálják megmenteni, felerősíteni a madarakat. "Abban reménykedünk, hogy repülővel el tudjuk szállítani őket a vonulási útvonalukon délebbre, ahonnan ők már ki tudnak telelni" - mondta vasárnap a Független HírügynökségnekNagy András a Hortobágyi Madárkórház munkatársa.

Pontos adat nincs, de a természetvédők becslése szerint az országban több ezer füsti- és molnárfecske halálát okozza a szokatlan szeptemberi hideg. A Magyarországon élő fecskék 90%-a Etiópiában tölti a telet. A madármentők abban bíznak, hogyha odáig nem is, de legalább Tunéziáig vagy Törökországig eljuthatnak majd a fecskék.

A madárkórház és a légitársaság képviselői - a tervek szerint - a jövő héten egyeztetnek. A repülőgépes szállítással ezer-ezerkétszáz fecskét tudnánk megmenteni - közölte Déri János a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

Országszerte több ezer fecske pusztul el a szeptemberi hideg és a táplálék hiánya miatt.

A hét elején például Fenékpusztán is mentették a fecskéket: összesen 1100 madarat láttak el kedden és szerdán, közülük 200 pusztult el. A felerősödött fecskéket csütörtökön engedték el a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásról.

Kapcsolódó cikkek:

  • Fecskéket tizedeli a hideg idő!
  • Szenzációs mamutleletek!
  • Panda született Japánban 
  • Állatvilág aloldalunk
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!